Wat is leven? – Arjen Mulder – recensie

Wat is leven? Arjen Mulder
Wat is leven? Arjen Mulder

Arjen Mulder ging ooit biologie studeren omdat hij nieuwsgierig was naar het antwoord op de vraag wat leven eigenlijk is. Hoewel de ondertitel van dit boek Queeste van een bioloog is, geeft hij dit boek een soort van antwoorden maar niet de biologische, die heeft hij nooit gevonden. Hoe miljarden jaren geleden dode materie levend werd is nog steeds een van de grote raadselen van het bestaan. Hij is dan ook veel meer dan alleen bioloog.

Jacob van Uexküll - The Discovery of the Umwelt between Biosemiotics and theoretical Biology
Jacob van Uexküll – The Discovery of the Umwelt between Biosemiotics and theoretical Biology

Een theorie die dwars tegen de evolutieleer ingaat komt van de ‘obscure natuurvorser’ Jakob von Uexküll. Hij noemt het vitalisme; ‘aan planten en dieren ligt een ‘bouwplan’ ten grondslag waarin de losse onderdelen tot een geheel zijn verbonden, niet omdat ze precies in elkaar passen, maar door wat ze onderling doen.’ Bron: De Gids. Een achterhaalde maar wel interessante gedachte.

Het antwoord op de vraag wat leven is, is, volgens Mulder in dit boek, veel breder dan de biologie. Hij gaat ten rade bij filosofen, wetenschappers, zijn eigen familie en ontdekkingsreizigers. Allen hebben iets te zeggen over wat het leven waardevol, de moeite waard maakt. Wat de zin is van dit alles. Uiteraard zijn daar veel verschillende antwoorden op mogelijk.

Dit boek zet dan ook aan om na te denken over wat jouw persoonlijke antwoord op deze vraag is. Als er al een antwoord is. Ik ben er nog niet uit maar heb wel weer nieuwe stof tot nadenken. Iets wat ik altijd fijn vind aan een boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.