Een doodgewone dag – Door de ogen van een non-binaire laatbloeier – Jan Wallyn

Jan is non-binair, een term die steeds meer mensen zullen (her)kennen maar waarvan maar weinig mensen echt weten wat het betekent en wat het betekent om zo te zijn. Hoe het is om elke dag met angst, verwarring en haat te moeten dealen. 

Voor veel queer mensen is een doodgewone dag iets heel anders dan voor de meeste mensen. In het geval van Jan is een doodgewone dag een dag waarbij die nadenkt over wat te dragen als die naar buiten moet, wel of geen nagellak en lipgloss, altijd om je heen kijken of er gevaar loert. Te leven met de continue angst om belaagd, aangevallen, uitgelachen of zelfs vermoord te worden. Nadenken over welke route naar huis het veiligst is, welke plek in het openbaar vervoer de minste kans op ellende geeft. Altijd op je hoede moeten zijn. Niet hand in hand met je geliefde over straat lopen, nooit zonder nadenken kleren aanschieten en de deur uit gaan. En dat naast alle verwarring die in jezelf speelt, je gevoelens waar je geen woorden bij kent, die af lijken te wijken van waar je dagelijks door omringd wordt. Waardoor je denkt dat je raar en afwijkend bent. Dat je je aan moet passen aan ideeën van wat blijkbaar normaal is. Totdat iemand je nieuwe termen aanreikt en daarmee nieuwe werelden opent. Waarna je niet meer terug kunt naar het niet-weten omdat je jezelf iets meer hebt gevonden en omdat teruggaan achteruitgaan is.  

In dit boek beschrijft Jan diens eigen leven en proces. In gesprekken met anderen, collega’s, moeder en vrienden komt die steeds meer tot diens eigen waarheid en reikt ondertussen de lezers de betekenissen van termen als queer, genderfluïde, heteronormativiteit, polyamorie, trans en de invloed van kolonialisme en privilege aan. En hoe meer privilege betekent dat je je hier minder van bewust bent. 

Auteur: Jan Wallyn
Uitgever: Standaard Uitgeverij / Manteau
ISBN: 9789022340554

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.