Mijn 1000 soorten tuin – Luc Hoogenstein

Mijn 1000 soorten tuin
Mijn 1000 soorten tuin

Vind alles wat in je tuin vliegt, kruip, loopt, zwemt en groeit

In de coronatijd was ook ecoloog Luc Hoogestein gedwongen om thuis te werken. In die periode besloot hij om toch iets met zijn vak te doen en te kijken of hij, in een jaar, 1000 soorten in zijn tuin zou kunnen vinden. Planten, dieren, mossen, korstmossen, schimmels, alles wat in zijn tuin leeft zou meetellen. Tuin is hier een enigszins breed begrip, het omvat ook de groenstrook naast zijn huis, het balkon, het dak en de lucht boven het huis. Op die manier kon onder andere een zeearend in de lijst terecht komen. De enige soort die ik miste was de homo sapiens. Ik kon geen verklaring vinden waarom de auteur zichzelf en zijn soortgenoten niet had meegeteld. Was het omdat het alleen om natuur ging? Maar de mens is immers ook deel van de natuur? Zonder mens zou er niet eens een tuin zijn. 

homo sapiens, toch ook een veelvoorkomende soort

Het zeer kleurrijke boek, vol prachtige foto’s, is veel meer dan alleen een verslag van deze speurtochten en een uitgebreide beschrijving van een groot aantal gevonden soorten. Ik had werkelijk geen idee van de hoeveelheden verschillende soorten nachtvlinders, wantsen, korstmossen, bladluizen, springstaarten, spinnen en zoveel meer. Het geeft ook tips en trucs hoe je de hoeveelheid leven op een klein oppervlak kan vergroten. Waar en hoe je moet zoeken en hoe je erachter kan komen wat de naam van een organisme is. En hoe je dieren kan lokken. 

Uiteindelijk komt zijn teller op ruim 1500 soorten. Bizar veel en je zou haast denken dat het wel meevalt met de achteruitgang van de biodiversiteit. Dat is helaas niet zo. Een tuin zo inrichten dat er veel leven op af komt en er een plekje kan vinden is een goede manier om de natuur en de biodiversiteit een handje te helpen.  

Auteur: Luc Hoogenstein 
Uitgever: Noordboek Natuur 
ISBN: 9789056159542 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.