De andere kant

Veel mensen zien mij als een rustig, niet uitbundig en stabiel persoon. Dat is ook hoe ik meestal ben in gezelschap. Ik heb echter ook nog een andere kant, die zien en kennen niet heel veel mensen. Omdat ze me zo niet meemaken.

Daar wil ik ook over schrijven, niet omdat ik dit zo belangrijk en interessant vind of omdat ik zielig ben maar omdat er heel veel mensen zijn zo als ik. Mensen die ook maar half gezien worden omdat de andere helft verborgen blijft. Mensen die ook op de een of andere manier ziek, zwak en misselijk zijn en daarom thuis blijven. Mensen die, net als ik, aanlopen tegen vooroordelen, onbegrip en de regels van de maatschappij. Tegen bureaucratie, onwillige ambtenaren en een omgeving die je niet serieus neemt.

Migraine en spanningshoofdpijn

Mijn andere kant is dat ik vaak zo’n hoofdpijn heb dat mijn hele lijf ziek aanvoelt, dat ik me nauwelijks kan bewegen omdat ik zo misselijk ben, dat ik dan zo min mogelijk drink omdat nauwelijks naar het toilet kan zonder over te moeten geven.
Dat mijn hele lijf ziek is en ik geen kruik kan maken of thee kan zetten omdat ik de beweging, het licht en het geluid van kokend water niet kan verdragen.
Dat ik afspraken af moet zeggen maar nauwelijks kan praten.
Dat ik me schuldig voel omdat ik, alweer, een afspraak niet na kan komen.
Dat ik ervan baal als ik weer iets misloop.
Dat ik plat moet liggen met hooguit de radio op fluisterstand.

Fibromyalgie/chronisch pijnsyndroom

Een ander deel van de andere kant is dat ik elke ochtend opsta met pijn in mijn armen, schouders, rug en nek. Dat die pijn soms wegtrekt in de loop van de dag maar op andere dagen juist erger wordt. Dat ik als ik opsta al vaak zo moe ben dat ik nauwelijks weet hoe ik deze dag weer door moet komen.

Depressie

Nog een ander deel van mij is dat ik onregelmatig ineens in het grote zwarte gat val. Een gat waar geen licht komt en waar uitzichtloosheid en somberheid heersen.

ADD

Wat zoveel wil zeggen dat ik rustig overkom maar dat het ondertussen in mijn hoofd een gekkenhuis van gedachten, ideeën, te onthouden afspraken, associaties, en nog veel meer is.

Onzichtbaar

Deze dingen hangen allemaal samen en hebben allemaal gemeen dat de buitenwereld er maar weinig van ziet. En dus vaak niet begrijpt en dus vaak dingen verwacht die voor anderen heel normaal zijn zoals een baan hebben, je aan afspraken houden, je eigen huishouden kunnen draaien enz. enz.

Een gedachte over “De andere kant”

 1. Hallo Mirjam,

  Dan weet je in elk geval waar de stapeltjesgeest vandaan komt 🙂
  De rest is inderdaad niet fijn, sterkte en beterschap daarmee.
  Fybro heb ik ook al n groep voorbij zien schuiven, mn zus heeft t ook, dus ben dr beetje bekend mee.

  Ik ga zeker meer van je blog lezen, zie wel invalshoeken, maar eerlijk gezegd toch te gesteld op mn gemakken.
  Probeer wel iets te doen, door zeer consequent mn plastic te scheiden, hoop dat ik t niet voor nop doe en ze t aan de andere kant weer bij elkaar fl… zoals vroeger. En mn glas en papier. Misschien dat t in de toekomt toch beter gaat worden als ik er genoeg over lees haha

  Gr.
  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vallen, opstaan en weer doorgaan