Op de schouders van de natuur – Hoe tien miljoen soorten onze levens redden – Anne Sverdrup-Thygeson

Mangrovebossen bestaan uit bomen die met hun wortels in de zuurstofarme bodem in zout water leven. Ooit kwamen ze overal voor aan de kusten en rivierdelta’s van Afrika, het zuiden van Azië en Midden-Amerika. Met steltwortels als extra benen verankeren ze zich in de bodem. Op deze manier creëren ze ruimte voor een rijk ecosysteem, zuiveren het water en nemen ze 3 tot 5 keer meer kooldioxide op dan andere tropische bossen. Tegelijkertijd levert een mangrovebos hout, voedsel en andere goederen aan de miljoenen mensen die in en rond deze bossen wonen. 

Op de schouders van de natuur – Hoe tien miljoen soorten onze levens redden Anne Sverdrup-Thygeson

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw worden mangroven in hoog tempo gekapt, zo’n veertig procent is al verdwenen, om plaats te maken voor bijvoorbeeld garnalenkwekerijen zodat mensen aan de andere kant van de wereld deze beestjes kunnen eten. Het is daarmee een van de meest bedreigde ecosystemen van de wereld. Op plekken waar de mangrove eeuwenlang een levende dam vormde en zo het land erachter beschermde tegen tsunami’s en overstromingen vinden nu geregeld grote rampen plaats. Een paar mensen verdienen snel veel geld maar duizenden mensen vinden de dood en de materiële schade is veel groter en treft veel meer mensen dan de snelle winst van de garnalenkweker en het korte decadente plezier dat jij hebt van het eten van die garnalen, waard zijn. Zoals in India in 1999, toen tijdens een cycloon bijna tienduizend mensen omkwamen en de schade bijna anderhalf miljard euro bedroeg. 

Miljarden schade door verwoesting mangrovebossen. foto en bron mo.be

Bovenstaande is slechts een van de vele voorbeelden die Sverdrup-Thygeson aanhaalt in dit boek om aan te tonen wat het belang van natuur is. Voor ons, mensen. 

Terra insecta - Anne Sverdrup - Thygeson
Terra insecta
Anne Sverdrup-Thygeson

Net als in Sverdrup-Thygesons eerdere boek uit 2018, Terra insecta, komt er ook dit keer heel veel aan bod, maar haar blik is deze keer breder. Het duurde even voor ik de rode draad erin kon ontdekken maar de ondertitel verraadt het eigenlijk al. Aan de hand van tientallen voorbeelden laat de auteur zien op wat voor manieren wij afhankelijk zijn van natuur maar dat we tegelijkertijd stompzinnig achter kortetermijnwinsten en –doelen aanrennen. Zonder het te beseffen, of wel en dat maakt het alleen maar erger, en negerend wat de consequenties zijn. 

Op het eind wordt het boek steeds filosofischer, gaat het over wat nuttig is en wat niet, wie dat beslist, over wat natuur is en wat niet. En hoe we ons zouden moeten gedragen. Zoals een ware filosoof betaamt geeft de auteur geen antwoorden maar alleen stof tot nadenken. Het wordt tijd dat we dat serieus gaan doen want de natuur, wat je daar dan ook onder verstaat, staat er niet goed voor. En daar gaan ook wij, mensen, de gevolgen van ondervinden. En doen dat in steeds grotere mate al. Het is daarom belangrijk je te verdiepen in de wereld om je heen en te bedenken hoe jij zou willen dat die blijft bestaan. Dit boek geeft je een inzicht in de wonderlijke wereld van de natuur waar wij niet alleen van afhankelijk zijn maar wij ook deel van uitmaken. 

Non-fictie 
Uitgever: De Bezige Bij 
ISBN: 9789403138213 
Oorspronkelijke titel: På naturens skuldre 
Vertaald uit het Noors door: Lammie Post-Oostenbrink 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.