De schaker en het meisje – Alex Reeve recensie

De schaker en het meisje is een klassieke whodunnit maar dan net even anders. Een meisje, Maria, verdwijnt zonder een spoor achter te laten. Leo Stanhope weet zeker dat haar iets overkomen is, ze is zijn vriendin en zou hem nooit zomaar laten zitten. 

Het is het einde van de negentiende eeuw, victoriaans Londen. Het is streng verboden voor vrouwen om mannenkleren te dragen. Leo is een man en draagt dus mannenkleren, helaas zit hij gevangen in een vrouwenlichaam en dus is hij strafbaar. Het dragen van vrouwenkleren is voor hem echter een groter probleem, net als niet gezien worden als wie je bent, niet mogen en kunnen doen wat je wilt en je schamen voor hoe anderen je zien. Altijd op je hoede moeten zijn om ontdekking te voorkomen, je nooit uit kunnen kleden in bijzijn van anderen, niemand de waarheid over jezelf kunnen vertellen en verstoten worden door je eigen familie zijn problemen die je dagelijkse leven uitermate lastig maken. 

Dit boek gaat niet over transgenders en hoe het is om er een te zijn. De hoofdpersoon zouden we nu zo noemen en dat maakt zijn leven behoorlijk lastig. Maar een nog groter probleem heeft hij als zijn geliefde, Maria, met ingeslagen schedel wordt gevonden. Vermoord, en hij, Leo, is de verdachte. Om de dader te vinden en zijn eigen onschuld te bewijzen gaat hij op zoek naar wat er gebeurd is. In zijn zoektocht hoort hij steeds andere verhalen over haar. Wie is ze echt en hield ze wel van hem zoals hij dacht? Of hield ze iedereen, en hem ook, voor de gek? Zoals hijzelf ook iedereen voor de gek houdt. Uit noodzaak om te kunnen overleven. Maar is het wel zo dat je mensen voor de gek houdt als je juist jezelf bent? Wie bepaalt wie jij bent, wat echt is en wat niet? 

Auteur: Alex Reeve 
Oorspronkelijke titel: The House on Half Moon Street 
Uitgever: De Fontein 
Vertaling: Noor Koch 
ISBN: 9789026147920 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.