Plastic thee

Iedereen kent ondertussen wel de plastic soep, een heerlijk mengsel van plastic en ander afval, visnetten, restanten kleding, cosmetica en verzorgingsproducten, fijnstof van verkeer, weggegooid spul en nog veel meer. Dit alles samengeklonterd tot een drijvende massa met een geschatte oppervlakte van 700.000 km2 tot meer dan 15 miljoen km2 in de Grote oceaan. Een variëteit van grote brokken tot micro- en nanodeeltjes.

plastic soep

Tegenwoordig is er een nieuwe variant op de markt: plastic thee. Er zijn theezakjes gemaakt van plastic, meestal piramide- of een andere hippe vorm, die bij het ter water laten een grote hoeveelheid micro- en nanoplastics laten oplossen in je thee. Ook veel niet-plastic theezakjes bevatten toch plastic. Dat oplost in heet water. Net als zogenaamde kartonnen bekers die een binnenlaagje van polyethyleen bevatten.

Nu zitten er overal al plastic deeltjes, ze zwerven in de lucht, zitten in het drinkwater, in groenten en fruit en in dieren en mensen. Die plastics die door de lucht zweven, komen overigens voor een groot deel door slijtstof van autobanden. (RTL-nieuws) Het is ook nog zo dat giftige en biologisch niet-afbreekbare stoffen (POPs: Persistent Organic Pollutants), zoals PCB’s en DDT’s zich kunnen hechten aan microplastics, die krijg je er gratis bij.

Een reden om me dan maar geen zorgen te maken of dat beetje wat er nog bijkomt door het drinken van thee? Of een reden om zoveel mogelijk te vermijden? Wat mij betreft het laatste. Al is het wellicht een zinloos gevecht tegen een bierkaai die onmogelijk sterk is, het moet wel gevoerd worden. Op zoveel mogelijk fronten.

Onderzoekers zijn druk bezig te onderzoeken of deze kleine deeltjes, waarvan bekend is dat ze door de barrière van de darmwand heen gaan en zo de bloedbaan bereiken (Volkskrant) en dat ze zich ophopen in je organen, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In dat geval moet er natuurlijk iets aan gedaan worden. Ik ga niet zitten wachten op die onderzoeken, sommige resultaten kan ik zonder wat voor opleiding dan ook, wel voorspellen. Voor mij alleen nog maar gegarandeerd ‘veilige’ thee, bv die van Ekoplaza huismerk of gewoon ouderwets losse thee in een thee-ei. En biologisch uiteraard.

Bronnen:
RTL-nieuws
Volkskrant
Ekoplaza
Scientias.nl
Plasticsoupfoundation.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.