Zomaar wat gedachten op een vroege ochtend in een tijd van crisis en mogelijkheden

Het nieuwe normaal
De hele wereld is nu anders dan we die tot nu toe kenden, en zij zal anders blijven. En dat zal dan weer normaal aan gaan voelen. Tot er weer iets drastisch gebeurt dat ons van onze sokken zal blazen omdat we het niet aan zagen komen. Of wel zagen maar niet wilden zien.

Crisis
Nu we volop in tijden en in een situatie zitten waarbij eigenlijk niemand weet hoe hier mee om te gaan, waarbij overheden en autoriteiten het niet allemaal met elkaar eens zijn en beslissingen nemen die misschien goed maar misschien ook wel slecht kunnen uitpakken, tijden kortom die erg onzeker zijn, ga ik niet verkondigen dat ik het wel allemaal weet. Dat ik de oplossing heb. Dat kan helemaal niet want ik heb ook geen glazen bol.

Angst
Wat ik wel heb zijn gedachten en vragen die alle kanten opschieten. Van doemscenario’s tot aan utopische vergezichten. Angst om ziek te worden en om geliefden, ouders, vrienden te verliezen aan het virus dat nu rondspookt over de hele wereld. En angst dat we met de maatregelen die nu getroffen worden we te ver gaan. Dat de middelen erger zullen blijken te zijn dan de kwaal.

Ik snap de redenen voor een lockdown maar ik vraag me hierbij af hoe lang die dan moet of zal duren. En tot wat het zal leiden? Gaan we hier ook het leger door de straten zien rijden om te zorgen dat niemand onnodig (wat is onnodig, wie bepaalt dat, en voor wie geldt dat?) buiten komt? Gaan we toe naar een dictatuur waarin we allemaal gevangen zullen zitten? En hoe lang gaat dit duren? Tot er een vaccin is, tot er groepsimmuniteit is of tot er een opstand uitbreekt? En wat als dat niet gebeurt gaan we dat dan maanden of jaren volhouden?

En wat als dat wel gebeurt?
Dan komt er wel weer iets nieuws dat we niet aan zagen komen. Of er komt wat we allang aan kunnen zien komen. Klimaatveranderingen en daaraan gerelateerde oorlogen en vluchtelingenstromen. Nieuwe ziektes waar we geen weerstand tegen hebben? Chemische of nucleaire rampen? Kunnen we daar onze ogen en grenzen nog langer voor sluiten? Of nemen we nu die maatregelen die echt nodig zijn?

Mogelijkheden
Door het stilleggen van een deel van het (vlieg)verkeer en industrie zie je de lucht- en waterkwaliteit wereldwijd met sprongen verbeteren. Overal ontstaan initiatieven van mensen die elkaar gaan helpen, die boodschappen doen voor kwetsbare personen, die artiesten steunen die hun hele inkomen dreigen te verliezen.

Een paar ideeën voor een pakket aan maatregelen die nu hier genomen kunnen worden
– Een basisinkomen voor iedereen. Dit scheelt een hele hoop rompslomp met aparte regelingen voor allerlei situaties. En heel veel stress bij heel veel mensen.
– Geen marktwerking in zorg en openbaar vervoer. Het is te zot dat er ziekenhuizen omgevallen zijn maar dat er wel geïnvesteerd wordt in schiphol.
– Investeer in fietspaden ipv in asfalt.
– Investeer in natuur en gezonde landbouw, dat kan heel goed samengaan. Bijvoorbeeld in de vorm van voedselbossen maar er zijn veel meer manieren.
– De lage btw, die op noodzakelijke dingen geheven wordt (voedsel, boeken, water, geneesmiddelen, hulpmiddelen) afschaffen. De hoge btw op luxegoederen kan dan omhoog om dit te compenseren.
– Steun kleine, lokale ondernemers. Ook daar kan je vaak online bestellen. En die bezorgen vaak per fiets.

Bovenstaande maatregelen helpen om een gezondere bevolking te krijgen die weerbaarder zal zijn. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.

Besef
Dat niet alles hoeft wat mogelijk is. Dat acties consequenties hebben, wat wij hier doen levert vaak ellende op ergens anders. Dat er soms dingen zijn die we niet in de hand hebben. Dat we er samen doorheen moeten. Niet alleen samen met de mensen die je dierbaar zijn maar met alle mensen, en de rest van de levende wereld. Dat we de natuur nodig hebben en wij onderdeel van de natuur zijn. Dus werk samen met de natuur ipv ertegen te vechten.

Help elkaar en zorg goed voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.