The ABC’s of LGBT+ – Ashley Mardell

the abc's of lgbt+
the abc’s of lgbt+

De term LGBTQAI+ duikt steeds vaker op, soms de korte variant LGBT, soms een nog langere variant, maar wat betekenen al die letters eigenlijk en over wie gaan ze? Dat en nog veel meer wordt duidelijk uitgelegd in dit vrolijke boek van Ashley Mardell, een vlogger die op YouTube een serie filmpjes plaatst over dit onderwerp.

ashley mardell
ashley mardell

Al die termen (lesbian, gay, bisexual, trans, queer/questioning, asexual/aromantic, intersex, plus other identities that are not straight and/or cisgender (a person whose genderidentity  is the same as their seks and/or gender assigned at birth)) en er zijn er nog veel meer! gaan over twee dingen die ook weer met elkaar samenhangen: gender en geaardheid. Gender is kort door de bocht gezegd hoe iemand zich voelt, man vrouw of iets anders en geaardheid gaat over tot wie je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt, of niet.

Dit boek is niet alleen bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar wie ze nou eigenlijk echt zijn maar zeker ook voor al die cisgendereuforici (mensen die blij zijn met het gender dat past bij het lichaam  waarmee ze geboren zijn) die zich niet of nauwelijks bewust zijn van de diversiteit van de mensen om hen heen. Je kan nooit niet zien hoe iemand zich voelt en tot wie of wat hij/zij/hun zich aangetrokken voelt. Uiterlijk komt maar al te vaak niet overeen met innerlijk.

Voor mij persoonlijk was dit boek een openbaring en een bevrijding, en dat terwijl ik al best wel op de hoogte dacht te zijn. Eindelijk na tientallen jaren twijfelen aan wat ik was blijk ik helemaal niet te hoeven kiezen binnen het binaire (betrekking hebben op iets dat twee keuzemogelijkheden heeft, in dit geval man of vrouw) systeem. En zo bevind ik mij nu onder de non-binaire paraplu heen en weer springend tussen de hokjes agender (someone who is without gender, gender neutral, and/or rejects the concept of gender for themselfs), neutrois (someone whose gender is neutral or null), genderqueer (someone whose gender exists outside of or beyond society’s binary concept of gender), maverique (someone who has an autonomous gender which exists entirely independent of the binary genders man and woman) en androgyne (a non-binary gender in which a person is both a man and woman, neither a man or woman, and/or somewhere in between). Jippie, het beestje heeft een naampje en de naam is Haas! En dit gaat dan nog alleen maar over het gendergedeelte.

Ik hoor sommigen alweer denken. Al die hokjes moesten we daar niet juist vanaf? Ik denk het niet, ik denk dat hoe meer hokjes er zijn hoe meer kans dat iedereen een combinatie kan vinden waar hij/zij/hun in past en dat er uiteindelijk net zo veel combinaties van hokjes zijn als dat er mensen zijn. En eigenlijk zijn het niet eens hokjes maar meer spectrums waar iedereen voor zich kan beslissen waar hij/zij/hun staat.

Wordt het niet allemaal een beetje ingewikkeld en veel voor gewone mensen? Ja vast, maar ingewikkeldheid is niet iets om per definitie tegen te zijn, in dit geval maakt het de wereld kleurrijker en diverser wat, zoals in de permacultuur al lang bekend is, een systeem, een maatschappij, alleen maar sterker maakt.

En wat zijn trouwens gewone mensen? Dat hokje bestaat volgens mij echt niet.

Een gedachte over “The ABC’s of LGBT+ – Ashley Mardell”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.