Silent Spring

if we die
if we die

Afgelopen week verbood Europa het gebruik van een aantal bestrijdingsmiddelen, neonicotinoïden. Om de bijen te beschermen. Bijen die belangrijk zijn voor mensen omdat ze veel van onze gewassen bestuiven waardoor wij mensen te eten hebben. Niet om de bijen en andere beestjes te beschermen omdat zij nou eenmaal ook bestaan, een intrinsieke waarde hebben los van het nuttig zijn voor de mens. Nee, zover zijn we nog niet.

without bees, we would not have
without bees, we would not have

Nederland stemde er mee in op voorwaarde dat ze wel in kassen gebruikt mogen blijven worden waarmee dit verbod een papieren tijger is geworden. Alsof er nooit dingen naar buiten komen vanuit een kas. Akkerbouwers staan alweer op hun achterste benen, vrezen nog meer verboden.

Silent Spring van Rachel Carson
Silent Spring van Rachel Carson

In 1962 verscheen het boek Silent Spring (Dode lente) van Rachel Carson. Dit gaat over de verwoestende werking van bestrijdingsmiddelen op de natuur. De lente zou stil worden doordat vogels massaal zouden uitsterven. Een profetisch boek al is het nog niet helemaal zover. Ik hoor nog best veel vogels nu.

Maar schijn bedriegt. Eind vorig jaar verschenen er alarmerende berichten dat het aantal insecten dramatisch gedaald is. “In Duitse natuurgebieden is de hoeveelheid insecten de afgelopen kwart eeuw met liefst 75 procent geslonken, zo maakt een onderzoeksteam onder leiding van De Kroon deze week bekend.

En als je nu denkt, zo als zoveel mensen, dat het fijn is dat er minder van dat gespuis rondrent, -vliegt en -springt bedenk dan dat zij een wezenlijk onderdeel uitmaken van onze ecologie. Dat zij deel zijn van de natuur die ons uiteindelijk in leven houdt.
Zonder insecten geen insectenetende dieren als vogels, amfibiën en zoogdieren, geen bestuivingen van wilde planten en gewassen. “80 procent van alle wilde planten en 60 procent van alle vogels is voor zijn voortbestaan van insecten afhankelijk. ” En niemand die het organisch afval verwerkt en voedingsstoffen vrijmaakt voor planten.

De mens is een kortzichtig wezen maar heeft de mogelijkheid vooruit te kijken en te bedenken wat mogelijke consequenties van zijn daden kunnen zijn. Heeft de mogelijkheid sommige dingen niet te doen om zo onheil te voorkomen. Maar helaas gaat economisch gewin, korte termijn denken en de belangen van een klein maar machtig deel van de bevolking veel te vaak voor gezond verstand.

Op netflix is nu een documentaire te zien over Rachel Carson. Voor wie geen toegang heeft; hij staat ook op youtube, in een mindere kwaliteit en zonder Nederlandse ondertiteling.

2 gedachten over “Silent Spring”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.