Vroege en dode vogels

boerenzwaluw

Meestal is het leuk om naar Vroege vogels te luisteren op zondagochtend op radio 1. Tegenwoordig is het echter steeds vaker superfrustrerend, maakt het me kwaad en verlamd het me met machteloosheid. Vanmorgen ging het over het dramatische broedseizoen van de lokale populatie van boerenzwaluwen bij het Naardermeer. Er zijn dus bijna geen broedende boerenzwaluwen meer daar. En dat komt door de al even dramatische achteruitgang van de totale insectenpopulatie. Wat weer heel veel te maken heeft met de manier van landbouw (intensief) en het het gifgebruik daarin.

Dit is allemaal allang bekend, Rachel Carson schreef hier in 1962! al over in Silent Spring, Dode lente. Dood omdat er geen vogelgeluiden meer te horen zouden zijn. Dit komt nu dus uit.

En de mens, de homo arrogantus, hij ploegde voort. Hij spoot rustig door met gif want de consument, die weigert te betalen voor biologisch voedsel. Lekker doorgaan met autorijden, vliegen, niet-biologisch eten want na ons de zondvloed. Of komt die toch eerder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.