Seizoensgeuren

Het ruikt sinds een paar dagen anders, al bijna zomers. Zo’n geur die je zegt alles open te zetten, naar buiten te gaan, te picknicken, fietsen, wandelen, liggen in het gras en naar de wolken staren.

Buitenlucht ruikt altijd heerlijk, vooral s morgens als die het minst vervuild is en als alles schoongewaaid is door de nacht. De geur van dennenbossen, bosgrond, van de branding aan zee. Van weilanden en rivieren, van bergen en sneeuw.

Als er geen luchtvervuiling zou zijn zou het volgens mij mogelijk zijn alleen om op je neus afgaand te kunnen weten welk seizoen het is en in wat voor natuurlijke omgeving je je bevindt.

Steden ruik je ook goed maar dat valt pas echt op als je er een tijdje uit bent geweest. Als je bv met een trein rechtstreeks uit een of andere natuurlijke omgeving komt en dan uitstapt op een station midden in de stad. Steden zijn ook merkbaar warmer. Als ik van mijn woonplaats naar de grote stad fiets, en dat is maar een kilometer of zes, dan voel ik het warmer worden binnen de bebouwing van de stad.

Zoveel instincten en zintuigelijke waarnemingen lijken mensen te verliezen. Het oog en het oor zijn tegenwoordig voor veel mensen de voornamelijk en misschien zelfs wel enige gebruikte zintuigen. Jammer is dat want je mist zoveel op die manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.