Wij in het wild – Andrea Hejlskov – recensie

wij in het wild - andrea hejlskov
wij in het wild – andrea hejlskov

Ecofeminist, antikapitalist, natuurpunk zijn enkele termen die de schrijfster op zichzelf van toepassing vindt. Dat zegt al veel over de redenen waarom zij de stap heeft genomen om haar leven zoals ze dat leidde achter zich te laten om een volstrekt onzeker nieuw bestaan op te bouwen.

Er verschijnen steeds meer verhalen over mensen die uit het systeem, off grid, willen gaan. Veel hallelujaverhalen over mensen die zelfvoorzienend gaan leven en helemaal tot rust komen in hun eentje in een tiny house ergens in the middle of nowhere. Het klinkt heel aanlokkelijk om geen gedoe met geld en maatschappelijke verwachtingen meer te hebben, geen afleiding van computers, mobiele telefoons en banen en het lijkt zo makkelijk.

Dat is het niet. In ieder geval niet altijd en niet voor iedereen. Het is voornamelijk hard werken, kou lijden, honger hebben en moe worden. Het is altijd een drastische keuze om uit een bestaand systeem te stappen. Daar tegenover staan wel andere dingen, de dingen waar het allemaal om begonnen was; meer verbondenheid met de natuur, meer rust in het hoofd, een gevoel van vrijheid en controle over het eigen leven.

Andrea Hejlskov deed het, zij trok met haar gezin van Denemarken naar de Zweedse bossen om daar een blokhut te bouwen en een alternatieve gemeenschap op te zetten met gelijkgestemden. Een persoon doet er alvast mee, De Kapitein. Ze hadden genoeg van het hectische bestaan in de tegenwoordige maatschappij met haar regels en wetten, het gejaag en de onrust. Ze willen als gezin hechter worden, meer delen, meer een eenheid zijn.

Ik wil het zeker niet afraden als mensen zulke plannen hebben, integendeel, ik juich het toe. Hoe meer mensen min of meer buiten het systeem gaan leven hoe meer het systeem daaraan zal moeten toegeven. Al gaat dat zeker niet zonder tegenstand. Hejlskov deed het en doet het nog steeds. Haar ervaringen zijn een must-read voor iedereen met plannen of dromen in deze richting. Een reality check en voorbeeld tegelijkertijd.

https://andreahejlskov.com/blog/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.