Sociale conventies

roman krznaric de wonderbox
roman krznaric de wonderbox

Ik schreef al eerder over het geweldige boek De wonderbox – Verrassende geschiedenissen in levenskunst, van Roman Krznaric. Dat ging over liefde en relaties.

Nu ben ik bij het hoofdstuk Breken met conventies – Creativiteit, waarin het gaat over je leven inrichten zonder je onbewust te schikken naar bestaande sociale conventies. Die sociale conventies kunnen je goed passen en daar is niets mis mee maar misschien is dat niet zo. Hoe kom je daar achter? Ik vraag me bij alles wat ik doe af of dat echt is wat ik wil. Voor mij is dit zo normaal, dit doe ik al mijn hele leven maar ondertussen heb ik wel gemerkt dat dit niet iets is wat iedereen doet. Ik zou echter niet weten hoe ik anders zou moeten leven.

Volgens Krznaric  zijn deze ongeschreven regels hier en nu: ‘trouwen en kinderen krijgen, een eigen huis met een hypotheek bezitten, onze boodschappen in supermarkten doen, een vaste baan hebben, te forenzen en met het vliegtuig op vakantie gaan. Voor sommige is dit realiteit, voor anderen iets om naar te streven’.

Ik kan wel zeggen dat deze regels voor mij niet gelden, niet in de realiteit en niet in mijn streven. Ik neem nooit iets als vanzelfsprekend aan, stel overal vragen bij. Dat is wel eens lastig en zoeken naar hoe en wat. En de grens vinden tussen wat ik wil en hoe de maatschappij daarop reageert. Maar dat maakt mijn leven tot míjn leven.

De regels zijn een algemeen aanvaard streven, alsof iedereen die dingen zou moeten willen. Je ziet dat groepen die van oudsher gedwongen werden hun eigen keuzes te maken of zich te verloochenen nu ook aan deze idealen willen gaan voldoen. Zo wordt het toegejuicht dat homo’s ook moeten kunnen trouwen waarin ze weer in het algemeen aanvaarde plaatje vallen. In plaats van eigen omgangsvormen te vinden die passen bij individuen  in plaats van bij normen.

A Vindication of the Rights of Woman mary-wollstonecraft
A Vindication of the Rights of Woman mary-wollstonecraft

Mary Wollstonecraft, de eerste moderne vrouw die haar individualiteit boven sociale conventie stelde: ‘Elke verplichting die ons door onze medeschepselen wordt opgelegd is een nieuwe kluister, tast onze aangeboren vrijheid aan en bezoedeld de geest. ‘” Yes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.