Mijn tuin?

tuin 2015-06-11
tuin 2015-06-11

In deze blog schrijf ik regelmatig over mijn tuin, over wat ik zaai en plant, wat er allemaal spontaan groeit, en over de vogels die mijn tuin bezoeken. Maar in hoeverre is dit eigenlijk mijn tuin?

Ik betaal huur aan de woningbouwvereniging die dus eigenlijk de eigenaar van dit stukje grond is. Maar hoe zit het dan met al die planten, beesten, schimmels en wie weet wat voor andere organismen die hier allemaal wonen of tijdelijk verblijven? Zijn zij eigenaar van dit stukje grond? Wat zijn hun rechten, en wie bepaalt dan wie er wel en niet mag verblijven? Voor een deel bepaal ik dat door planten te plaatsen en andere te verwijderen en door sommige dieren te verjagen.

Maar wie ben ik nou helemaal dat ik dat recht denk te hebben?

En hoe zit het dan met de rest van de aarde? Het is belachelijk dat mensen de aarde menen te bezitten, zichzelf het recht geven te beslissen wie of wat ergens mag verblijven. Het is arrogant te menen de baas te zijn, te menen te mogen beslissen om bomen te kappen, dieren uit te roeien, water en lucht te vervuilen en de boel steeds onleefbaarder te maken voor alles en iedereen. Alleen maar omdat het kan en omdat het iets oplevert voor sommigen. Niet eens voor alle mensen. Laat staan voor alle andere wezens die de aarde bevolken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.