Hoe je thuis de wereld kunt redden – een ding tegelijk – Tara Shine

Een boek met een zeer toepasselijke titel voor deze tijd dat veel mensen meer thuis zitten. Een tijd ook waarin de gevolgen van veel acties duidelijker worden, bijvoorbeeld doordat de lucht schoner wordt als er minder verkeer is en er meer wilde beesten op straat te vinden zijn dan wanneer die straten bevolkt worden door mensen en auto’s.  

Alles wat we doen heeft gevolgen. Dat geldt ook voor het hebben en gebruiken van producten. Milieuvervuiling, energieverspilling, uitsterven van allerlei dieren en planten, uitbuiting en slavernij van mensen en dieren, om er maar een paar te noemen. Vrijwel al die gevolgen zijn niet goed tot bar slecht en de meeste zijn niet direct zichtbaar. Hoe je thuis de wereld kun redden gaat over allerlei zaken die de meeste mensen gebruiken in hun dagelijkse leven. De apparaten die je hebt, de schoonmaak- en hygiëneproducten die je gebruikt, wat je eet en nog veel meer. 

Per onderwerp staan de gevolgen van de productie en het gebruik beschreven. En wat er met een artikel gebeurt als het afgedankt wordt. Van tandenborstels tot boormachines en van make up tot inpakpapier, in dit boek kan je vinden wat de beste, of minst slechte, opties zijn. Meestal komt dat als eerste neer op de vraag; heb ik dit wel nodig? Een wasdroger, houtkachel, auto, luchtverfrisser, of voor degene die wat verder willen gaan; een wasmachine, stofzuiger, televisie, smartphone, cosmetica, nieuwe kleren? En zo ja, kan ik het tweedehands krijgen? En dan pas kijken naar andere mogelijkheden. Goede vragen om je te stellen bij elke aanschaf. 

Ik las het hele boek achterelkaar en terwijl ik dat deed bekroop mij een akelig gevoel. Waar zijn wij helemaal mee bezig? Ik ben iemand die veel van de dingen die in dit boek voorkomen niet eens bezit maar zelfs met die dingen die ik doe veroorzaak ik al zo veel schade. Wij allemaal samen laten een ongelooflijke puinzooi achter met onze collectieve zucht naar gemak, bezittingen, hygiëne, luxe en comfort. 

Zelfs als je erg je best doet kan je niet leven zonder schade toe te brengen. Een sombere boodschap. Wat niet wil zeggen dat je dus maar niets moet doen. Jezelf beperken in wat je aanschaft is de een mogelijkheid. Net als hergebruiken en delen van dingen. Dit boek kan je helpen keuzes te maken. 

De aantrekkelijke vormgeving, en de vele afbeeldingen en kaders maken dat het makkelijk te lezen is. Uiteraard is het zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd.  

Hoe je thuis de wereld kunt redden 
Tara Shine 
Kosmos uitgevers 
9789021575520 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.