Amerikanen lopen niet

Amerikanen lopen niet - Arjen van Veelen
Amerikanen lopen niet – Arjen van Veelen

Leven in het hart van de VS

Arjen van Veelen
De correspondent
9789082821628

Sommige willen wel maar het wordt ze zo moeilijk gemaakt. De omgeving is er niet op ingericht en mensen zijn bang om uit hun veilige omgeving, auto te komen. En trouwens, er zijn genoeg Amerikanen die wel lopen. Overwegend zwarte, arme mensen die geen eigen auto hebben en toch naar hun werk moeten.

"Hands up, Don't Shoot."
“Hands up, Don’t Shoot.”

Arjen van Veel verhuisde in 2014 naar de rustige stad St. Louis (Missouri) in de VS om daar in alle rust zijn grote roman te kunnen schrijven. Dat liep anders. Een maand nadat hij en zijn vrouw daar aangekomen waren werd in het vlakbij gelegen Ferguson de zwarte tiener Michael Brown door de politie doodgeschoten. Er kwamen protesten en die gingen niet zomaar weer voorbij.

Veelen gaat op onderzoek uit en komt er al heel snel achter dat het er met de gelijkheid van zwart en wit in de VS niet best voorstaat, om maar eens een understatement te gebruiken. Het Land of the free is dat lang niet voor iedere inwoner van de VS. Racisme is nog volop aanwezig.

Ik wist, vermoedde het wel en ik wist het ook niet, zo als dat met veel dingen zo is. En dat gold ook voor Van Veelen. Je gelooft het pas echt als je het zelf ziet en meemaakt. Of als je er over leest, films kijkt, het nieuws volgt. Maar zelfs dan kan je nog totaal onbewust zijn. Omdat je het niet zelf meemaakt, niet aan den lijve voelt.

Dit boek helpt het bewust worden. Ik heb het met toenemend ongeloof, verbijstering en schaamte gelezen. Dat zou iedereen moeten doen, iedereen die oprecht geïnteresseerd is in de wereld en de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.