Snellezen breed kijken

Een van vaardigheden die je oefent als je je het snellezen eigen probeert te maken is het breed kijken. Te proberen zoveel mogelijk woorden tegelijkertijd te zien en in je op te nemen zonder je ogen van links naar rechts te laten gaan. Dit is een hele uitdaging en ik vind het ongelofelijk moeilijk om niet automatisch met mijn ogen de hele regel te volgen. Zoals zo vaak bracht dit ene idee me op heel veel andere gedachten en ideeĆ«n en op meer manieren om dit te oefenen. Een van de grote voordelen van het ADD-brein šŸ˜‰

in het bos
in het bos

Op straat op de fiets of wandelend in het bos probeer ik nu recht voor me uit te kijken en tegelijkertijd waar te nemen wat zich buiten mijn directe blikveld bevindt. Lastig maar interessant. Als je dit onder de knie hebt wordt je je veel meer gewaar, wordt je blik letterlijk en figuurlijk ruimer. Om het nog breder te trekken kan je het ook minder letterlijk nemen door te bedenken dat er veel meer is dan je direct kan zien en dat er manieren zijn om meer te begrijpen van de wereld om je heen door automatisch breder te kijken.

Tegelijkertijd merk ik dat andere dingen ook sneller gaan, kleding scannen in tweedehandswinkels, beslissen welke boeken, artikelen en berichten de moeite waard zijn om echt te lezen. Al kosten andere dingen nog steeds veel te veel tijd. Wat moet ik vandaag nou weer aan, wat zal ik eens eten, zal ik gaan lopen of fietsen of met de bus naar de stad?

Tijdwinst dus. Fijn. Want het niet hebben van een betaalde baan, een gezin met kinderen en een huishouden dat op en top moet zijn wil niet zeggen dat iemand genoeg tijd heeft. Niet deze haas tenminste. Altijd moet er nog meer gelezen, nog meer geschreven, meer gezien, gestudeerd en bestudeerd, vrijwillig gewerkt, gewandeld, gefietst en ook nog geluierd worden. Profiteren van elk moment dat ik me niet te ziek en slap voel om Ć¼berhaupt iets gedaan te krijgen. Hup, hup, aan de slag maar weer. Verder, alsmaar weer verder.

Een gedachte over “Snellezen breed kijken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.