De verovering van het geluk

‘Het meest universele en onderscheidende kenmerk van gelukkige mensen is enthousiasme.’

De verovering van het geluk, Bertrand Russell
De verovering van het geluk, Bertrand Russell

Volgens dit boek ben ik gelukkig, tenminste ik voldoe aan de voorwaarden om geluk te ervaren. Deze voorwaarden komen in het kort neer op: ’een welwillende belangstelling voor mensen en voor dingen. Het geheim van geluk is dit: zorg dat uw belangstelling zo breed mogelijk is, en laat uw reacties op mensen en dingen die u interesseren eerder welwillend zijn dan vijandig, voor zover mogelijk’.

Die brede belangstelling heb ik zeker, zie ook mijn vorige blog Ik wil zoveel. En ik denk wat Russell hier betoogt zeker waar is. Mijn brede belangstelling houd me gaande in tijden van pech en ongeluk. Het veel willen weten en daarover kunnen schrijven en vertellen, het genieten van de natuur, vrienden, films, tuinen, literatuur, kabouters en dinosauriërs maken dat ik mij niet alleen nooit verveel maar leiden mijn gedachten af van liefdesverdriet, pijn en andere ellende.

‘Er zijn ontelbare vormen van enthousiasme … De een is misschien geïnteresseerd in vogels, de ander in vegetatie, weer een ander in geologie enzovoort. Elk van deze dingen is interessant als u er interesse in hebt, en ook al zijn de omstandigheden gelijk, iemand die ergens interesse voor heeft is beter aan de wereld aangepast dan iemand zonder interesse.’

Russell betoogt dat het beter voor je welzijn is om je te verdiepen in de buitenwereld in plaats van (alleen maar) in je binnenwereld, met name als je niet blij bent. Het verdiepen in je ellende leidt vrijwel nooit ergens toe. Afleiding is meer dan alleen maar aan andere dingen denken, het geeft je gevoel voor verhoudingen, het besef dat de wereld veel groter is dan alleen jij met je pijn en ongeluk. Het besef dat jouw problemen in het aanzien van de wereld en de geschiedenis maar een heel klein onderdeeltje uitmaakt.

Daarmee wil Russell niet zeggen dat verdriet en ongeluk niet mogen bestaan of per se verdrongen moeten worden. Helemaal niet, het mag er zijn maar het moet niet je hele leven overheersen. ‘Om verdriet goed te kunnen dragen als het zich voordoet, is het verstandig in gelukkiger tijden een brede belangstelling te ontwikkelen, zodat de geest over een ongestoorde plek beschikt waarop zich andere associaties en emoties afspelen dan die welke het heden ondraaglijk maken.’

Naast die brede belangstelling is ook werk iets dat mensen gelukkiger of tenminste minder ongelukkiger kan maken. Ik versta hier onder werk meer dan een betaalde baan. Dus ook vrijwilligerswerk, kunst maken, kinderen opvoeden en veel meer valt hieronder. 2 dingen maken dat dit zo is: voldoening voelen door het behalen van resultaten en iets opbouwen. Als ik dit weer op mijzelf betrek kan ik zeker zeggen dat resultaten bereiken een kick geeft. Of dat nou het aantal kilometers die ik fiets per jaar of het schrijven van dat korte verhaal is. En een tuin zo inrichten dat die gaat groeien en produceren is geweldige opbouw. Van niets naar iets. Daar word ik blij van.

Het heet De verovering van het geluk omdat geluk maar zelden in iemands schoot geworpen wordt. Vrijwel iedereen heeft te maken met omstandigheden die niet altijd even fijn zijn, vaak niet zelfs. Maar je kan eraan werken om ondanks de omstandigheden geluk te ervaren in je dagelijks leven.

Ik moet hier wel uit concluderen dat ik in wezen een gelukkig persoon ben, ondanks de pijn en het verdriet die ik zeker ook voel.

Bertrand Russell
Bertrand Russell

Denk niet dat dit een of ander hip zelfhulpboek is. Het is voor het eerst uitgegeven in 1930 en Russell is geen therapeut maar een van de grootste filosofen van de afgelopen eeuw. Naast filosoof was hij ook historicus, logicus, wiskundige, humanist en pacifist. (Wikipedia) Zeker iemand met een brede belangstelling!

4 gedachten over “De verovering van het geluk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.