Koud en warm

Mijn huis is koel en donker, een bijna onderaards holletje. Lekker in de zomer als het buiten te warm is voor deze haas.

Ik ben ondertussen erg getraind om met kou om te gaan, dik aankleden, ’s avonds onder een dekentje op de bank, ’s nachts met een kruik naar bed, bewegen (afwassen, trampolinespringen, vegen), thee drinken, warm eten (pap mmm). Nu is dat allemaal nog niet nodig want er hangt nog warmte van de afgelopen weken in huis. Maar toch, vandaag voor het eerst weer sloffen en een trui aan.

Het probleem is dat het in de rest van de ruimtes waar ik kom, huizen van andere mensen, treinen, bibliotheek, winkels, meestal veel warmer zijn dan dat ik gewend ben. Plus dat het buiten steeds warmer wordt. Dus ik moet ook trainen om met de warmte om te gaan. Het zal de komende jaren immers alleen maar erger worden.

Dit vind ik een stuk lastiger, ik doe meestal als ik bij iemand op bezoek ben, snel zoveel mogelijk uit, te beginnen met mn schoenen en sokken, als ik die al draag. Als ik me vrij en vertrouwd genoeg voel bij iemand loop ik in onderbroek en shirt maar dat komt niet heel vaak voor.

Ik weet niet goed hoe me te wapenen tegen hitte, ik kan het ook niet kwijt. Alle warmte stijgt naar mijn hoofd om daar te blijven hangen. Alsof er een veiligheidsklep dicht zit, een rooster ontbreekt of een ventiel mist. Mijn hoofd wordt rood en zwaar en als het te lang duurt gaat het kloppen, bonzen en zeer doen. Niet fijn.

Ik vraag me af of het nou wel of niet goed voor mij is, zo’n koel huisje. Heerlijk om een schuilplek tegen de hitte te hebben maar zo wen ik er nooit aan. Aan de andere kant, hiervoor woonde ik een zonovergoten, warme flat, echt warm in de zomer en dat ging best. Als ik daar nu weer ben weet ik vaak niet waar ik moet blijven vanwege de allesoverheersende warmte en benauwdheid.

En zo is altijd wat in dit hazenbestaan. De realiteit is dat ik hier nu woon en dat het buiten steeds warmer wordt.

Mee dealen dus aan de hand van mijn permacultuurprincipes
2: Het probleem is de oplossing
9: Ga uit van de situatie zoals die is, observeer en kijk dan hoe te werken
12: Vecht niet tegen (je) de natuur

Altijd weer een uitdaging.

Een gedachte over “Koud en warm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.