Afhankelijk

Afhankelijkheid: je hebt hulp van iets of iemand nodig omdat je iets niet hebt wat je wel nodig hebt.

Iedereen is afhankelijk, de meeste mensen hebben geld nodig om te kunnen leven en tenzij je kan rentenieren ben je voor dat geld afhankelijk van een baan, iemand die je ondersteunt, opdrachtgevers, een uitkering of een andere vorm van steun. Zelfs een rentenier is afhankelijk van een bank en van de waarde van zijn geld. En geld heb je in onze maatschappij nou eenmaal nodig om te kunnen wonen, eten en voor je andere basisbehoeften.

Als je niet zelf kan kiezen hoe je aan je geld komt, als je hulp nodig hebt omdat je het zelf niet redt, kom je in een systeem terecht dat er op gericht is jou het liefst niet te helpen. Telkens weer moet je bewijzen dat je echt te ziek, zwak, misselijk, depressief, in de war, bent om het zonder hulp te redden.

Als je (weer) gekeurd moet worden, als je een pgb probeert aan te vragen, als je (weer) moet uitleggen dat wat jij hebt echt bestaat, dat je echt alles geprobeerd hebt, en dat een wandelingetje maken, een pijnstiller nemen, een glas warme melk voor het slapen gaan niet de oplossing is, moet je soms kruipen, smeken, huilen, vechten om erkend te worden, om gezien te worden, om die hulp te krijgen die je nou eenmaal, helaas, het is allemaal al erg genoeg, nodig hebt. Je moet bewijzen dat het echt erg is wat je hebt ondanks dat je het misschien niet aan iemand kan zien. En dat is soms vernederend, vaak moeizaam of frustrerend maar het is nooit leuk of makkelijk.

Ook hierom zou een basisinkomen voor zoveel mensen een godsgeschenk zijn. Je niet zieker, hulpelozer, slechter hoeven voordoen omdat de hulpgever er bij voorbaat vanuit gaat dat je hem niet nodig hebt. Je niet hoeven schamen dat je niet ‘meedoet’. Je niet over de kop werken omdat je niet afhankelijk wilt zijn.

Als dat allemaal niet nodig zou zijn zou het met veel mensen een stuk beter gaan.

2 gedachten over “Afhankelijk”

  1. Inderdaad! Zorgkosten zouden ook dalen…. want al die onnodige stress maakt mensen alleen maar zieker…

    Flinke geldverspilling die regelterreur, de uitvoering kost bakken met geld terwijl de zorgkosten stijgen, dweilen met de kraan open!

  2. Ook dit nodig kantelen, heb het in de thuiszorg al gezien.
    Toen mijn vader ernstig ziek bleek kwam de buurtzorg en dat is echt goed, een geluk bij een ongeluk, veel echte aandacht voor de mensen, weinig bureaucratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.