Wanderlust Europa – De meest legendarische hikingtrails – Gestalten

Not all who wander, are lost! 

Wanderlust is weer zo’n mooi Duits woord waar niet echt een goede Nederlandse vertaling voor bestaat, maar dat hoeft misschien ook niet omdat wanderen en lust beide Nederlandse woorden zijn. Al is wanderen wel wat ouderwets. In de dikke Van Dale kon ik het niet vinden maar op encyclo.nl staat het bij de vergeten woorden en heeft het de betekenis van rondgaan, ronddwalen, rondreizen (Duits wandern, Engels wander). Dus de lust tot dwalen of reizen. Niet helemaal hetzelfde als wandelen maar het komt behoorlijk dicht in de buurt. In dit boek draait het helemaal om wandelingen, vooral lange wandelingen door Europa. Fantastische, spannende, zware en minder zware routes waarin iedereen die van wandelen houdt wel iets, of meer, kan vinden. 

Wandelen is de meest intieme manier van reizen of je verplaatsen. Uiteraard is het verschil met autorijden en vliegen levensgroot maar zelfs fietsen is heel anders. Als je wandelt val je samen met je omgeving, of dat nou de natuur is of een meer stedelijke omgeving.  Je wordt deel van die omgeving met een tempo dat langzaam genoeg is om van alles in je op te nemen en tot je door te laten dringen en toch snel genoeg om afwisseling te ervaren en verder te komen. Wandelen is ook de beste manier om dieper in een landschap door te dringen, te voet zijn obstakels makkelijker te overwinnen, is het mogelijk om moeilijk begaanbaar terrein te betreden. 

In deze bijzondere tijden waarbij mensen veel dichter bij huis (moeten) blijven en veel mogelijkheden om aan de conditie te werken of ontspanning te vinden moeilijk of onmogelijk zijn geworden, gaan steeds meer mensen wandelen in hun eigen buurt. Ik ben altijd al een wandelaar geweest maar ook ik wandel nu meer in mijn eigen omgeving. Een omgeving die ik best wel goed ken, waar de natuur een schim is van wat het ooit was en waar ik meestal veel andere mensen tegenkom. Dit wekt bij mij de lust tot andere omgevingen in me op. Ik fantaseer over ruigte en eenzaamheid, over hoge bergen, wilde rivieren, verlaten vlaktes en ongerepte schoonheid. Dit boek biedt me dat. Niet de ervaring zelf maar wel de plaatjes. Dit boek is zo mooi dat ook niet-wandelaars ervan zullen genieten. Voor natuurliefhebbers en klimaatdepressievelingen is het fijn om te zien dat er in Europa nog altijd natuur is. Echte natuur. En dat je daar kan wandelen. Tot die tijd is dit boek een waardige vervanging voor de realiteit. Om bij weg te dromen en alvast nieuwe plannen te maken. En zelfs als de wandelingen in dit boek te hoog gegrepen zijn en dat zijn ze voor veel mensen, ik zie mezelf ook niet 666 km door Lapland lopen met volle bepakking en eten voor weken op mijn rug, dan nog, of misschien dan juist, is dit een fantastisch boek. 

Niet alle wandelingen die beschreven staan in dit boek zijn zo zwaar of moeilijk. In Denemarken loopt een route over stranden en eilanden, de Camøno, 175 kilometer over makkelijk begaanbaar terrein en de Adlerweg door de bergen van Tirol in Oostenrijk is ook voor de niet-ervaren bergwandelaars goed te doen. 

Er zijn al veel boeken over wandelen geschreven en er zullen er ongetwijfeld nog veel meer komen. Er zijn meer boeken met dezelfde titel, deels uit dezelfde serie maar met wandelingen wereldwijd of in de VS, er zijn romans, erotische boeken en kleurboeken met deze titel en er is het boek Wanderlust van Rebecca Solnit, een bundel essays die allemaal met het wandelen of lopen te maken hebben. Erg interessant, ik bespreek het hier een andere keer. 

Wanderlust – Europa is een kijk en fantaseer boek over wandelen in Europa. Het staat barstensvol mooie grote foto’s van de Europese natuur op plekken waar lange wandelingen doorheen lopen. Van de Kungsleden in hoge noorden van Scandinavië tot de Menalon-trail in het zuiden van Griekenland, en van de Kerry way in het westen van Ierland tot een wandeling door het Făgărașgebergte in Roemenië. De meeste wandelingen worden redelijk uitgebreid beschreven maar verwacht geen routebeschrijving. Meer een algemene indruk van wat je kan verwachten. Achterin staan kort nog een aantal routes genoemd die de moeite waard.

Dit is bepaald geen boek om mee te nemen tijdens die wandelingen met zijn omvang van 29,9 x 23,7 x 3,5 cm en gewicht van bijna twee kilo. Maar waarom zou je het meenemen als je de omgeving echt kan zien? Als je de wind om je hoofd kan voelen, de vogels kan horen en de bloesems kan ruiken? 

Kosmos uitgevers 
ISBN 9789021579252 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.