Voor een stralende gezondheid

Kleine getatoeëerde puntjes op de huid moeten gelijkvallen met gekleurde lichtstralen om de precieze plekken te kunnen lokaliseren waar de straling moet binnendringen. Het luistert nauw. Armen omhoog in steunen naast het hoofd, bril af, ontbloot bovenlijf, een borst naast een rauw en rood vlezig slagveld. Stil in de goede positie blijven liggen.

bestralingsapparaat
bestralingsapparaat

De behandelaars en toeschouwer verlaten de kamer vanwege het gevaar, de patiënt, mijn moeder, blijft achter, volledig overgeleverd aan apparatuur. Vanuit een naastgelegen ruimte worden instructies gegeven; inademen, vasthouden, uitademen. Met camera’s wordt zij in de gaten gehouden. In de kleedkamer hoor ik alles. Zo dicht bij een kerncentrale ben ik nooit geweest, de nabijheid van die verwoestende kracht heb ik nooit eerder zo gevoeld. Verwoesting om te genezen, het blijft een vreemd idee. Het felle, snelle gepiep als een op hol geslagen hart van een doodsbange muis, een geigerteller, een oversteekplaats voor blinden. De zenuwen gieren en tieren.

Dan is het voorbij. Dit was de laatste bestraling. Wat het effect geweest is is nog onbekend. Behalve uitputting en verwoesting aan de oppervlakte is er niets van te merken. De tijd zal het leren. Nu uitrusten en herstellen. Op naar Terschelling voor een gezonde dosis negatieve ionen!

Terschelling (foto: Staatsbosbeheer)
Terschelling (foto: Staatsbosbeheer)

Een gedachte over “Voor een stralende gezondheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.