Te weinig staanplaatsen

Soms ga ik met de bus naar de stad, omdat het erg regent of ik te moe ben om te fietsen. Hoe langer ik moet wachten hoe verder de halte waar ik opstap, ik loop net zo ver tot de bus komt. Helaas is helemaal naar de stad lopen lastig omdat je dan kilometers langs de snelweg moet. Op de fiets ook maar dat is minder erg.

Eenmaal in de bus probeer ik altijd te blijven staan. Dat valt vaak nog niet mee, er is maar weinig plek voor en als er een kinderwagen of iemand met koffers bij moet houdt het al op. Moet je gedwongen zitten.

Waarom zijn er niet meer staanplaatsen? Niet alleen kunnen er dan meer mensen mee, reizigers worden ook meer gedwongen te blijven staan. Niet alleen goed qua energieverbruik maar ook goed voor de coördinatie.

Zoals onderhand bekend is, is veel zitten en weinig bewegen dodelijker dan roken en Nederland is een land waar relatief veel gezeten wordt. De omgeving bepaalt voor een deel hoe gezond en hoe oud we kunnen worden. Veel plekken zijn ingericht op zo min mogelijk bewegen. Snelwegen, roltrappen en dus zitplaatsen in het openbaar vervoer.

Een paar stoelen voor diegene voor wie staan echt een probleem is en die anders thuis zouden blijven of een auto nodig hebben en de rest vrije plaatsen met palen en andere steunpunten.

Wat ook erg is, mensen die voor je willen opstaan zodat jij kan zitten. Hoezo, snotneus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.