Staken voor het klimaat

Zomaar wat berichtjes van de afgelopen dagen:

Ineenstorting natuur dreigt door kelderende aantallen insecten. Een nieuw wetenschappelijk artikel is gebaseerd op 73 studies van over de hele wereld. De belangrijkste conclusies: ruim 40% van de soorten insecten gaat achteruit en een derde is bedreigd, het tempo van uitsterven van insecten is acht keer hoger dan dat van zoogdieren, vogels en reptielen en het totale gewicht aan insecten zou met een schokkende 2,5% per jaar afnemen.’
Bron: Nature today

De oorzaken van de afname van insecten
Bron afbeelding: ScienceDirect.com

‘Gletsjers veel kleiner dan gedacht.Volgens een nieuwe studie is het volume van de meeste gletsjers 18% kleiner dan eerder aangenomen.
Bron: Weeronline

De 56 belangrijkste stroomgebieden van gletsjerrivieren. In kleur wordt de verwachte toename van afstroom door massaverlies van gletsjers weergegeven. Grijstinten geven de periode van maximale afstroom weer in een stroomgebied. Projecties zijn gebaseerd op emissiescenario RCP4.5. (Bron: Huss & Hock 2018, supplementary information)

De gemeente Amersfoort mag beginnen met het kappen van bomen voor de aanleg van de westelijke rondweg.
Bron: De stad Amersfoort.nl
Dit is maar een heel klein gedeelte van alle bomen die dagelijks gekapt worden (Elke minuut verdwijnt op aarde een bos ter grootte van 40 voetbalvelden. Bron: rtlnieuws) maar het raakte me hard omdat ik ze ken en er graag langs wandel.

Om mijn hoofd even leeg te maken en hopelijk al deze onheil even te kunnen vergeten ging ik naar het bos bij mij in de buurt. Daar aangekomen bleken hele rijen bomen gekapt. Zal wel weer natuurontwikkeling zijn, een van die verneukeratieve woorden die het goed doen. Ik werd er bepaald niet rustig van. Eerder moedeloos en verdrietig maar ook kwaad. Terwijl ik in het bos liep hoorde ik het constante lawaai van de snelweg. Het geroffel van de spechten steeds overstemd door overkomende vliegtuigen.

Het allerergste is niet eens dat de mens hier een groot aandeel in heeft, (lees: de enige veroorzaker is) maar dat we weten dat we dat hebben en er toch niets (niet echt iets) aan doen. De homo arrogantus denkt dat hij overal weg mee kan komen, dat het zijn tijd wel zal duren, dat een paar minuten eerder ergens aankomen belangrijker is dan het leven van talloze planten en dieren. Deze homo arrogantus vindt zichzelf vele malen belangrijker dan al het andere dat op aarde leeft maar is in al zijn arrogantie blind voor de gevolgen die het heeft voor zijn eigen soortgenoten.

De scholieren zijn gaan staken en lijken zich gelukkig niet te hebben laten inpakken door Rutte. Maar iedereen zou in actie kunnen/moeten komen. Dat kan heel eenvoudig door ook te staken, dingen niet meer te doen. Het autorijden, het vliegen, het ondersteunen van de niet-biologische intensieve landbouw, het verspillen van energie in de jacht op meer en meer en het betegelen van tuinen te staken. Het zijn maar een paar voorbeelden maar simpel dingen niet meer doen zal al veel (milieu)winst opleveren. Voor onszelf en voor alle anderen levende wezens op deze ooit zo mooie planeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.