Schoenenprobleem of probleemschoenen

Mijn sandalen brachten me al ver
Mijn sandalen brachten me al ver

Ik heb op dit moment drie paar schoenen, een paar wandelschoenen die heel lekker zitten maar waarvan de zool steeds verder afbrokkelt, een paar Palladiums die een maat te groot zijn en een paar sandalen. Ik ben op zoek naar een extra paar, vooral om mee te kunnen wandelen.

Voeten dreigen te ontsnappen
Voeten dreigen te ontsnappen

Maar op de een of andere manier lukt dat niet. Ik heb er al veel gepast en zelfs gekocht, om ze later toch weer terug te brengen. Ze zijn te klein of te groot, knellen of doen zeer. Mijn voeten willen eruit, vrij zijn, kunnen wiebelen met tenen, ademen en de grond voelen.  Zodra ik de kans krijg trek ik alles uit. Van mijn voeten dan.

Op blote voeten lopen is heerlijk, vooral in de zomer. Het houtsnipperpad in de tuin een ware uitdaging. Het liefst zou ik altijd op blote voeten lopen maar dat heeft wel consequenties. Kou en nattigheid, glas en hondendrollen. Maar ook voelen waar de zon heeft geschenen, van wat voor materiaal de bodem opgebouwd is, letterlijk in contact met de aarde zijn.

Ik heb hier al best vaak over gefantaseerd maar nooit gedacht dat ik ooit echt helemaal zover zou komen. Zou ik nu door de omstandigheden hiertoe moeten overgaan of moet ik blijven zoeken naar dat ene paar schoenen dat wel bevalt?

Vragen genoeg, ik zei het al eerder, maar waar blijven de antwoorden?

6 gedachten over “Schoenenprobleem of probleemschoenen”

 1. ik ken een paar barfootrunners die schoenen hebben die het dichtst bij blote voeten komen zien er uit als die sokken met tenen. Palladium is echt veranderd van makelij…nu smaller enz.

  succes..

  1. Hoi Liesbeth. Ik weet welke je bedoeld, die Fivefingers schoenen (waarom heten ze trouwens vingers en geen tenen? Weer zo’n vraag) en heb ze ook al gepast, maar die schotjes tussen de tenen irriteren verschrikkelijk. Bij mij tenminste. De tegenwoordige palladiums zijn inderdaad stuk smaller dan die oude.

 2. Hoi Haas,
  Gewoon je schoenen thuis laten. Het is verbazend hoe snel je voeten zich aanpassen aan een totaal schoenloos bestaan.
  Het loopt lekker, is gezond, milieuvriendelijk, goedkoop en een beetje apart. Een stevige leerlaag beschermt tegen scherpe voorwerpen en strooizout en een betere doorbloeding tegen de kou. Aan verbaasde blikken wen je en als het voor jou gewoon is valt het anderen nauwelijks op.
  Zelf loop ik nu bijna 10 jaar overal op blote voeten. Ik weet niet waar je woont maar hier in de omgeving Utrecht zijn er nog een stuk of 5 anderen. Myranya heeft er een deel van haar website over en Dovvmuz twitterd regelmatig.
  Eef

  1. Hoi Eef,
   Klinkt goed, ik probeer het in kleine stapjes. Nu in de natuur zo veel mogelijk blote voeten en voor de rest, in de stad, op de fiets en dergelijke gebruik ik nu een oud paar teva’s die ik nog had liggen. Dit wil ik zo lang mogelijk vol houden om alvast te wennen aan de kou. Regen met teva’s vind ik geweldig. Je voeten worden lekker nat en zowel voeten als sandalen zijn snel weer droog. Nooit meer natte sokken!
   Nu binnen heb ik wel sloffen aan dus het gaat nog niet helemaal goed met wennen aan die kou, al is dit wel een koud huis.
   Ik ga eens kijken op die sites die je noemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.