Roept joe maar!

Vij
In de eerste aflevering van het derde seizoen van de Zweeds/Deense serie The Bridge (Bron – Broen) over de moord op een lesbische vrouw die een gender-neutrale kleuterschool opzet zag ik een rare fout in de ondertiteling: vij. Maar het bleek geen fout te zijn.

Hen
Het was de vertaling van het Zweedse hen de gender-neutrale variant op hij (han) en zij (hon). In Zweden gebruikt als het geslacht van een persoon niet bekend is of als het niet wenselijk is het te benoemen (bijvoorbeeld bij transgenders, agenders en gender-queers). Het Zweedse woord is ook gebaseerd op het Finse Hän dat dezelfde betekenis heeft. Het Nederlands heeft voor zover nog geen begrip hier voor en ik vermoed dat vij een vrije vertaling van de ondertitelaar is geweest.

Joe
Een ander begrip om hokjes te omzeilen was het ‘joe’ van Wim T. Schippers waarmee hij alle gasten aansprak in zijn radioshow Ronflonflon met Jacques Plafond om niet tussen u of jij te hoeven kiezen. Dit is ook niet ingeburgerd geraakt zoals wel gelukt is met zijn uitspraak helaas, pindakaas.

Ex?
Ik ben nog op zoek naar een ander nieuw woord, om een hokje toe te voegen in het lijstje personen met wie je een band hebt. Een ex waar je supergoed bevriend mee bent (gebleven of geworden nadat de relatie uit ging) maar zonder dat het (weer) een relatie is in de traditionele zin van het woord is. Ex vind ik een lelijk en te beperkt woord in dit geval want er is geen eind gekomen aan een relatie maar die is wel veranderd van karakter.

Tv?
En dan zoek ik nog een woord voor tv-kijken zonder dat op een tv te doen. Dus bijvoorbeeld op een laptop uitzending gemist of netflix kijken.

2 gedachten over “Roept joe maar!”

    1. In Nederland is laatst ook voor het woord ‘hen’ gekozen. Ik had zhij, hzij of die beter gevonden. Heeft een tijdje geleden in de Volkskrant gestaan.
      In plaats van u of joe gewoon je zeggen, of een beetje vaag: ju.
      Helemaal eens met Johanneke over de vervanging van de andere twee woorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.