Permacultuur in je moestuin

permacultuur in je moestuin
permacultuur in je moestuin

Ik was bij Maranke Spoor en Lucas Brouns om het door hen vertaalde en bewerkte boek Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein en Julie Thompson op te halen. Zij hebben dit van oorsprong Amerikaanse boek niet alleen vertaald maar ook helemaal bewerkt zodat het voor ons klimaat geschikt is. Plus dat ze zelf veel extra foto’s gemaakt hebben van tuinen en planten die het hier goed doen. Ik heb het nog niet gelezen maar al wel gezien dat het er schitterend uit ziet. Binnenkort de recensie op de Voedselencyclopedie.

Het grappige was dat ik meteen de praktijk zag. Zij hebben al jarenlang een tuin, iets kleiner dan de mijne. En het verschil demonstreert heel erg de basis van het permacultuur tuinieren. Mijn tuin begint net vorm te krijgen, er groeien nog veel eenjarigen pioniersplanten in en alles is laag. De tuin van M en L is veel verder ontwikkeld, alles groeit hoog, er staan meerdere bomen in die vruchten leveren en verder voornamelijk vaste planten en struiken.

Permacultuur leg je niet in 1 dag of 1 jaar aan. Het moet groeien. Ik heb zelf heel erg de tijd genomen om te observeren. Wat groeit er spontaan in de tuin, waar is zon en hoeveel? Wat zijn droge en natte plekken. Daarna ben ik pas met vaste planten begonnen. Die moeten het liefst meteen op de goede plaats staan omdat je ze liever niet weer verplaatst.

Mijn leven ziet er ook zo uit, jarenlang observeren van wat ik leuk en interessant vind en wat ik wel en niet (aan)kan en zo ontwikkelt zich langzaam maar zeker een richting met meer vastere, omlijnde ideeën. Binnenkort hoop ik te kunnen gaan oogsten.

Meer informatie over en bestellen van dit boek kan via de site van Maranke en Lucas, permacultuuronderwijs.nl, op deze manier gaan alle inkomsten naar schrijvers, vertalers en uitgever.

2 gedachten over “Permacultuur in je moestuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.