Nieuw scheldwoord

Gisteren werd ik voor het eerst in lange tijd weer eens uitgescholden. Twee mannen liepen achter mij aan en hadden het zeer luidruchtig over stomme transgenders, ‘Iemand is een vrouw of een man en verder moeten ze opzouten,’ hoorde ik en was te verbaasd om boos te worden. Ik heb uiteraard omgekeken en ze leken naar mij te kijken en vooral leken ze heel kwaad te zijn maar ik snapte er niets van.

Misschien hadden ze het niet tegen mij of waren ze niet aan het uitschelden maar gewoon hun mening aan het delen. Ik zie er niet uit als een transgender (hoe zien die eruit?), ik voel me geen transgender (ook geen man of vrouw trouwens, ik kom niet verder dan mens, of haas).

queer
queer

En als ik dan per se een hokje moeten kiezen dan het liefst dat van de queer waarvan de vertaling vreemd, raar, zonderling en excentriek is en omdat dat het meest onduidelijk en afwijkende hokje is dat ik zo snel kan vinden. Wikipedia zegt er het volgende over: “Queer is een parapluterm voor onder andere homoseksualiteit en/of travestie, maar ook mensen uit de punkscene identificeren zich vaak als queer. De term is meestal bedoeld om zich af te zetten tegen de standaard heteronorm en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje in twijfel. …” En de Q past zo mooi naast ♂ en ♀.
(
Wel jammer dat ik deze tekens niet gewoon als teksttekens krijg maar dat ze meteen in stomme rolbevestigende kleurtjeshokjes komen.)

Zagen zij iets dat ik over het hoofd zie, dat voor mij de gewoonste zaak van de wereld is? Kleed ik me niet genoeg naar een bepaalde norm? Dat laatste is waar, geef ik onmiddellijk toe en ik ben in mijn leven genoeg uitgescholden. Vaak voor homo, ongeacht of ik met een man of vrouw over straat ging. Dus misschien is er iets dat verwarring wekt bij sommige mensen. Al leek dat de laatste jaren helemaal over te zijn.

Waar ik mij het meeste over verbaas is dat mensen er blijkbaar zo boos om kunnen worden, om hoe iemand zich voelt. Wat maakt het uit? Voel je je bedreigd of beledigd? Maar waarom  dan? Ik snap dat echt niet.

Maar het verheugt me wel dat dit begrip blijkbaar zo goed ingeburgerd raakt. Zal wel komen door alle aandacht die er tegenwoordig voor is. Dan zie ik het uitschelden maar als een groeistuip in de emancipatie.

3 gedachten over “Nieuw scheldwoord”

  1. inderdaad Mirjam, het maakt niet uit hoe af wat je bent, hoe je gekleed gaat. Jij bent JIJ. Wees trots op jezelf!!! Lieve groet, Francien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.