Nano nano

De vierde dag in de NaNoWriMo schrijfmaand en ik heb al heel wat ontdekt van wat er allemaal bij het schrijven van een boek komt kijken. Hoewel ik het misschien al wel wist omdat ik immers eerder een boek heb geschreven, maar dat is al wel 10 jaar geleden en redelijk weggezakt.

AllsFair
AllsFair

50.000 woorden dat is veeeel!.

Ik had een mooi schema gemaakt waarin ik 5 uur per dag vrijgemaakt en vastgelegd had om te schrijven. Maar zo werkt dat niet, niet bij mij tenminste. Al op de eerste dag week ik hier van af en nu lijk ik als vanzelf een nieuw ritme te vinden.

Verder schrijf je, ik, niet alleen maar die 5 uur en in die 5 uur schrijf je, ik, niet alleen maar. Het is namelijk zo, in ieder geval in mijn geval dus, dat ik al mijn uren die ik wakend doorbreng, en dat zijn er zo’n 19 per dag, helaas, bezig ben met het verhaal. Of met wat een verhaal moet worden maar nu alleen nog maar bestaat uit losse flarden. Karakterschetsen, een dialoog, een nog erg vage plotlijn.

Redelijk wat tijd spendeer ik aan het staren naar het scherm en dan aan het eind van de dag als ik een hete douche neem om mijn schouders en hoofd wat ontspanning te gunnen, komen er ineens ideeën op. Die moeten acuut genoteerd worden omdat ik ze anders moet blijven herhalen en ze waarschijnlijk toch weer vergeet. En dan is het wel eens jammer dat ik niet even iemand kan roepen om te vragen de begrippen ‘een klein stukje bot’ en ‘brandneteltopjes’ op te schrijven. Het liefst zonder te vragen waar dit nou weer op slaat en je schrijft toch geen tuin- of kookboek?

Dus moet ik eerder uit het heerlijke hete water stappen om me snel af te drogen, iets aan te trekken en ze zelf op te schrijven. Dat zijn in ieder geval weer een paar woorden erbij!

Ik heb ook nog nooit zo vaak en zo obsessief op Ctrl S geklikt, als de dood dat ik weer opnieuw zou moeten beginnen.

En ik ben al op dag 2 begonnen stukken uit te printen om een beetje overzicht te kunnen houden en eventueel makkelijker te kunnen schuiven met de volgorde van de losse scenes. Er gaan ongeveer 450 woorden op een A4 dus dat loopt snel in de papieren.

Ik merk dat zelfs dit stukje al langer is dan ik gewend ben. Ik ben blijkbaar al aangestoken door het zoveelmogelijkwoordenomietstevertellenvirus. Snel verder met mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.