Intieme relaties

De afgelopen vier jaar heb ik gevochten, geworsteld, gehuild, bemiddeld, gesmeekt, gepleit om mijn twee dierbaarste intieme relaties te kunnen blijven onderhouden. Naast elkaar. Een van de twee beëindigen voelde als amputatie, alsof ik een deel van mijzelf zou verliezen. Dat was geen optie, geen onwil maar onmacht. Ik heb er alles aan gedaan uit te leggen dat de een geen bedreiging vormde voor de ander en vice versa, dat ze voor mij allebei noodzakelijk waren om me gezien te voelen. Om me heel te voelen.

Het laatste half jaar ben ik aan het onderzoeken, ontdekken wat relaties, in de breedste zin van het woord, voor mij betekenen en wat en hoe ik die het liefst zou willen. Ook op dit vlak ben ik weer anders dan de meeste mensen (lijken te?) zijn.

Boeken
blauw en geel en donkerrood
blauw en geel en donkerrood

Een aantal boeken hebben me hier meer inzicht in gegeven, met name Unlimited Love en de roman Blauw en geel en donkerrood van Rymke Wiersma waren hierbij heel verhelderd. In beide boeken komen meningen en gevoelens aan bod die geen gemeengoed zijn in onze maatschappij. Ze gaan allebei uit van het gegeven dat er meer is dan vriendschap en liefde. Dat er meer is dan liefde gedefinieerd als een allesomvattende relatie tussen 2 mensen en vriendschap als iets wat wel met meerdere mensen kan maar waar duidelijke grenzen aan zitten. Kortom twee heel verschillende dingen.

Intimiteit
love unlimited
love unlimited

Deze boeken gaan uit van meer mogelijkheden. In Love Unlimited kwam ik het begrip intieme relaties tegen. Er wordt niet helemaal in beschreven wat een intieme relatie precies inhoudt maar misschien is dat omdat het van alles kan zijn. Ik denk dat ze zich ergens op het snijvlak van vriendschap en liefde bevinden. Dat ze beide samenkomen in een persoon. En dat zo’n persoon heel erg belangrijk is, en heel waardevol.

Love Unlimited maakt duidelijk dat sommige mensen meerdere intieme relaties tegelijk, naast elkaar, kunnen hebben, dat ze elkaar aan kunnen vullen en dat ze misschien niet even belangrijk maar wel allemaal erg belangrijk kunnen zijn. Dat een relatie intiem is hoeft trouwens geenszins te beteken dat het ook een seksuele relatie is. Het kan wel maar is niet per definitie zo.

Wat versta ik onder intimiteit?
Een bepaalde vertrouwdheid, op je gemak voelen, je niet schamen, over je gevoelens kunnen praten. Dit kan zijn ontstaan door een gedeeld verleden, een relatie of samen opgroeien maar het kan er ook meteen zijn als je iemand nieuw ontmoet.
Een gevoel van verbondenheid.
Vaak komt er ook een vorm van aanrakingen bij variërend van  een zoen op de wang, een arm om de schouders tot knuffelen en vrijen.
Samen een gek dansje kunnen doen, bepaalde grapjes en zelfverzonnen uitdrukkingen delen.

Polyamorie

In Love Unlimited noemen ze het vermogen meerdere intieme relaties naast elkaar te hebben polyamorie. Dan ben ik dat dus blijkbaar.

Dit was een eye-opener voor mij, dit is wat ik al jaren probeer duidelijk te maken dat het voor mij zo werkt. Duidelijk aan mijn geliefde op dat moment. Dit is ook waarom ik nu geen liefdesrelatie meer heb. Omdat dit blijkbaar niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Omdat mensen jaloers kunnen zijn en bang. Logisch, die gevoelens heb ik ook maar ik wil me er niet door laten leiden.

Maar wat is er zo bedreigend aan een intieme vriendschap naast een liefdesrelatie? Ik snap dat echt niet.

Zelf denk ik dat liefde en vriendschap helemaal geen verschillende dingen hoeven te zijn, dat ze makkelijk in elkaar over kunnen vloeien. Ik schreef al eerder over dit onderwerp (zie hier). Over het feit dat een persoon niet alles kan zijn voor een ander.

Mijn ervaringen

Mijn relatie met J. liep stuk toen ik wat begon met T. Mijn relatie met T. ging stuk (onder andere) doordat ik met J. nog een intieme band bleef onderhouden. Met T. heb ik het afgelopen half jaar gezocht naar een andere vorm maar dat is nu stopgezet doordat haar nieuwe geliefde dit als een bedreiging ziet. En weer raak ik gewond, raak ik een deel van mijzelf kwijt, dat deel wat ik met T. deelde. Ook dat was heel belangrijk voor mij.

Diversiteit
genderdiversiteit
genderdiversiteit

Er zijn te weinig woorden om de verschillende relaties van elkaar te onderscheiden. Zoals facebook een lijst van tientallen genders heeft samengesteld zou er ook een lijst te maken zijn van tientallen soorten relaties. Maar wellicht kan dat helemaal niet omdat er zoveel relaties zijn als dat er mensen zijn die iets met elkaar delen. Allemaal verschillend, iedere combinatie moet zijn eigen vorm zoeken. Net als dat iedereen zijn eigen leven moet vormgeven. Het doen zoals iedereen dat doet, zoals de norm is, zoals het blijkbaar moet is voor mij nooit een optie geweest. Omdat de ‘normale’ vormen, hokjes mij niet passen.

Lastig maar ik kan niet anders.

Een gedachte over “Intieme relaties”

  1. Love Unlimited heb ik geleend van de bieb. Ik wilde namelijk wat meer lezen over polyamorie. Een term die ik nog niet kende tot ik 4 jaar geleden een relatie kreeg met mijn huidige vriend. Naast mijn huwelijk met de man met wie ik inmiddels 13 jaar liefdevol mee samen ben. En het gaat nog steeds fantastisch. Ik heb er toevallig van de week zelf een blog over geschreven, omdat ik vind dat het geen taboe hoeft te zijn. En in mijn ogen is die er ook niet, want we zijn er alle drie heel makkelijk en open in.

    Maar in mijn geval gebeurde het gewoon. Het is niet dat het boek (vantevoren) een feest van herkenning zou zijn geweest in mijn geval. Maar het is zeker leuk om te lezen over anderen die ook een poly-relatie hebben. Want daar zit natuurlijk wel herkenning.

    Jammer dat het bij jou zo gelopen is. Ik hoop dat je iemand vindt die samen met jou zijn/haar weg kan vinden in de relatie die je graag wenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.