IJstijd

Voor het boek dat ik aan het schrijven ben moet ik een hoop onderzoek, research, doen want het is dan misschien wel allemaal verzonnen maar het moet wel kloppen. Ik hou van lezen, studeren en veel weten dus dat komt goed uit. Waarschijnlijk zou ik een heel ander verhaal schrijven als ik hier niet van zou houden. Het schrijven is bijna een goed excuus om te studeren, bijna want ik heb natuurlijk helemaal geen excuus nodig.

IJstijd Fagan
IJstijd Fagan

De ijstijd dus, of liever gezegd ijstijden want er waren er meerdere. De laatste nog helemaal niet zo lang geleden, de zogenaamde kleine ijstijd duurde van 1300 tot 1860 en strikt genomen zitten we nu nog in een staartje ijstijd als je de definitie van Wikipedia aanhoudt: Een ijstijd of glaciatie is een geologisch tijdvak waarin ijskappen voorkomen. En die hebben we immers nog steeds, op de Noord- en Zuidpool, en op de toppen van hooggebergten, nog wel.

Een ‘echte’ ijstijd is bijna te vreemd en te bizar om je voor te stellen. 20.000 jaar geleden, niet heel lang in de geschiedenis van de aarde en al helemaal niet in de geschiedenis van de mens, op het hoogtepunt van de laatste ijstijd waren Noord-Europa, Noord-Amerika en zuidelijk Zuid-Amerika bedekt met ijskappen van 3 tot 4 kilometer. Dikte!

Dit had veel invloed op de hoogte van de zeespiegel, hoe meer water vast zit in ijs hoe minder water er in vloeibare vorm voorkomt. Dat betekende dat hele zeeën zoals de Noordzee, droog lagen en mens en dier konden reizen van het ene continent naar het andere. Als er daarentegen geen ijs meer is zal de zeespiegel met veel meer dan een paar meter stijgen en zullen er heel wat landen onder water lopen. Hier houden wij geen droge voeten en we zullen als vluchtelingen richting  Oost- en Zuid-Europa moet rennen. En dan maar hopen dat we nog ergens welkom zijn.

In de videoserie Prehistoric van Discovery Channel is te zien hoeveel onder water kan komen te staan in een aantal Amerikaanse steden als het ijs smelt. Alleen de topjes van wolkenkrabbers blijven droog. En hoeveel land er juist droog valt tijdens een ijstijd.

wolharige neushoorn
wolharige neushoorn

Wie nu denkt dat hij/zij daar meer van wil weten raad ik de tentoonstelling IJstijd in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg aan. Hier kan je oog in oog staan met de dieren die er toen rondliepen, wolharige mammoeten, wolharige neushoorns, sabeltandtijger en veel meer. En daar liepen gewoon mensen tussen!

Ondertussen is het buiten best wel lekker weer, waren de afgelopen jaren de warmste ooit in de metingen en lijken we op weg te zijn naar het einde van de koude winters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.