Gekwetst

Stel je geeft een feestje met eten en je nodigt mensen uit met heel verschillende achtergronden en interesses omdat je zelf nou eenmaal heel breed geĆÆnteresseerd bent en het fijn vind om met verschillende mensen om te gaan.

Je probeert het helemaal goed te doen en ervoor te zorgen dat iedereen mee kan eten. Je weet van iedereen wel zo ongeveer wat ze wel of niet kunnen/mogen/willen eten. Daarom maak je alles veganistisch, ondanks dat je zelf geen veganist (meer) bent en alles biologisch omdat dat, nou ja, gewoon is wat je zelf het beste vind en waar niemand bezwaar tegen heeft. Hoop je dan.

Je vermeldt in de uitnodiging dat iedereen mee kan eten.

En dat dan mensen juist niet willen komen omdat, ik weet nog steeds niet precies waarom, ze gekwetst zijn door de suggestie dat veganistisch eten voor iedereen geschikt is. En bang zijn voor ideologische voedseldiscussies.

Je weet dat die voor kunnen komen en je hoopt van harte dat dat niet gaat gebeuren, je was er, tot nu toe, ook niet bang voor. Had nog helemaal niet bedacht dat dat zou kunnen gebeuren. Nu begin je zelf ook bang te worden.

En dan raak je zelf gekwetst omdat je woorden verkeerd opgevat worden, omdat je probeert het allemaal helemaal goed te doen en je daar juist op afgerekend wordt. En je wil alleen maar een prettig samenzijn met lieve mensen en lekkere hapjes. Fuck, waarom zou je nog je best doen om rekening met iedereen te houden?

5 gedachten over “Gekwetst”

 1. waar blijft de blijdschap van de genodigde dat die bij jouw vriendenkring gerekend mag worden?
  en wat is er mis met een goed gesprek over verschillende manieren van leven?

 2. Ik wil wel voor alle bezwaarde groepen als voorproever fungeren. Ook voor het eten dat ze zelf natuurlijk mee kunnen brengen. – B.

 3. Als ik een feestje geef bied ik een vega optie wat betreft eten, ondanks het feit dat ik zelf niet langer vega ben. Verder houd ik ook veel rekening met vegas, zo ga ik bijvoorbeeld bij de lokale winkel vragen om bepaalde vegaproducten in het assortiment op te nemen zodat ik ze kan kopen om mijn vega huisgenoten te voeden. Ik ben het zelf dus niet maar begrijp het ergens wel, al was het maar omdat ik het zelf ooit was.

  Maar ik begrijp de ander in dezen ook ergens wel als ik het goed begrijp. Als je het meest rekening houd met de strengste, door dan (al dan niet voor het gemak) al het eten van het hele feest aan de strengste veganormen te laten voldoen, dan mogen alle anderen zich weer aanpassen aan diegenen, dat is logisch toch want zij zijn niet zo streng, dus kunnen ze zich wel weer aanpassen, de ander kan dat niet!! dat heeft iets geweldadigs, bijvoorbeeld richting mensen, die niet willen eisen.

  En ik moet zeggen dat ik van de vele vega vrienden die ik nog altijd heb, degenen die niet vreselijk moeilijk doen als er bijv eens een snippertje roomboter in een gerechtje is verwerkt, het meest sympathiek vind… dan vind ik het ook prima bij hen bijv. eens wat meer soja te eten dan ik zelf ooit zou doen, maar anders is het wel lastig… het voelt een beetje als gestraft worden voor zelf geen strenge eisen willen stellen, al was het maar juist omdat je dat niet geweldloos genoeg vind in het kader van zoveel gastvrijheid als een feestje met eten is.

  Groet, Kerstster

  1. Echt geweldig om op deze dag, mijn verjaardag, als eerste dit en nog meer van dit, te lezen. (Not!!)

   Het is mijn feestje, ik vind het leuk om vega te koken voor een grote groep, doet me denken aan ons huiskamerrestaurant, het is 16 jaar geleden dat ik een feestje gaf en het zal heel lang duren voor ik er weer een geef. Al mijn feestjes staan in het teken van eten! Ik hou van eten en van koken. Al heeft het nooit op deze manier centraal gestaan.

   In de uitnodiging staat niet dat al het eten per se door iedereen gegeten kan worden en bovendien vraag ik ook mensen of ze zelf wat mee willen nemen. De buren komen met een garnalengerecht.
   Niemand heeft gevraagd om vega=eten, dat was mijn idee, dat leek een goed idee, helaas heb ik er helemaal geen zin meer in nu.

   het stomme is dat ik gewend ben van veganisten commentaar te krijgen, nooit van de niet-vega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.