FAQGender – Mandy Woelkens & Thorn de Vries

 Het kan niemand ontgaan zijn dat begrippen als gender, trans, queer, heteronormatief, non-binair en afkortingen als LHBTQ (soms korter, soms nog langer) steeds vaker gebruikt worden. Ze duiken op in de media en in gesprekken tussen mensen. Velen hebben er een mening over maar lang niet iedereen weet wat ze precies betekenen en waarom ze belangrijk zijn.

FAQGender

De verwarring die optreedt als mensen anders aangesproken willen worden, als ze voornaamwoorden als die/diens en hen/hun gebruiken, zorgt soms voor onbegrip en weerstand. Je kan je ertegen verzetten maar de maatschappij verandert en dus moet de taal daarin meegaan. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Verandering is lastig voor veel mensen. Nog lastiger is het om je afwijkend te voelen van wat normaal is in een maatschappij, om te denken dat je de enige bent die met bepaalde gevoelens worstelt, niet durft te zeggen tegen anderen wat er met je aan de hand is. Om je af te vragen of je ooit een partner zal vinden die je accepteert en hoe je gelukkig kan worden. Of, dat je gepest, in elkaar geslagen, verstoten of vermoord wordt. Allemaal dingen die mensen die op een of andere manier buiten de norm vallen, kunnen overkomen. Ook hier in Nederland. 

De begrippen zijn misschien nieuw en soms lastig maar de gevoelens en het bestaan van mensen die zich anders identificeren dan als man of vrouw zijn dat niet. In talloze culturen door de hele geschiedenis komen deze voor en werden/worden ze erkend. De oude Grieken hadden goden die noch man, noch vrouw waren. De muxes, mensen die als man geboren waren maar zich kleedden en gedroegen op een wijze die geassocieerd werd met vrouwen, werden/worden erkend als een derde geslacht in Mexico. De two-spirit people zijn mensen met zowel een vrouwelijk als een mannelijke spirit binnen de inheemse Amerikaanse cultuur. Deze personen hadden vaak een belangrijke rol binnen de stam. Er zijn talloze voorbeelden van te vinden dus zo nieuw en bijzonder is het allemaal niet. 

Er was al wel een zine: Hoe gebruik je genderneutrale voornaamwoorden in het Nederlands?en op internet is wel het een en ander te vinden maar een boek over hoe het is om non-binair te zijn of een relatie te hebben met iemand die zich zo identificeert was er nog niet. Nu is er gelukkig FAQGender, een boek met antwoorden op vragen die Thorn en Mandy zoal krijgen sinds ze een relatie hebben. En Thorn al veel langer sinds die zich identificeert als non-binair. Als activist en acteur van Spangas en de film ANNE+ zet hen zich in om meer bekendheid en erkenning te krijgen voor mensen die afwijken van de hetero- en cisnormativiteit van onze maatschappij. Mandy als cis-vrouw krijgt pas vragen sinds ze een relatie heeft met Thorn, daarvoor werd zij gezien als vrouw en hetero, daar stelt niemand vragen bij, het werd ‘gewoon’ veronderstelt dat ze zo was. 

Thorn de Vries en Mandy Woelkens tijdens de signeersessie bij Savannah Bay
Foto @savannahbay

Voor iedereen die zelf worstelt of geïnteresseerd is in anderen, is er nu een toegankelijk geschreven gids waarin Thorn en Mandy de meest gestelde vragen behandelen. Een zeer persoonlijk boek waarin zij ieder hun verhaal vertellen, Thorn als non-binair persoon en Mandy als ally (bondgenoot) en partner. 

In de begrippenlijst achter in het boek staan enkele tientallen woorden die je zoal tegen kan komen in het dagelijks leven en waar je je wel iets bij voor kan stellen maar die je misschien niet helemaal precies kan duiden. Het is geen dik boek, ook geen duur boek dus weinig beletsel om het te kopen, te lezen, en/of cadeau te doen. Zodat je in ieder geval weet waar mensen het over hebben en hoe je kan bijdragen aan een prettiger en inclusievere maatschappij voor iedereen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.