Familiekwalen

Op de familiedag afgelopen zondag werd ik weer eens bevestigd in mijn idee dat een aantal van mijn klachten genetisch zijn bepaald. Tenzij dat allemaal toeval is natuurlijk.

Ik sprak een nicht, 10 jaar ouder dan ik en ernstig getroffen door o.a. artrose. Omdat dat bij mij ook begonnen lijkt te zijn, mijn vingers zijn s morgens zo stijf dat ik ze minutenlang voorzichtig probeer te strekken en buigen voor ze het weer een beetje willen doen, vroeg ik naar haar ervaringen. Precies hetzelfde en begonnen op dezelfde leeftijd. Daar werd ik niet heel blij van. En zij was lang niet de enige. Hetzelfde geldt voor fibromyalgie.

Geen leuke vooruitzichten. Maar ik ben heel eigenwijs, ik wil me niet klein laten krijgen door mijn kwalen. dat is een van de voornaamste redenen dat ik zo gezond mogelijk leef en eet. Misschien moet ik daar nog meer op gaan letten.  Ik las ergens op een site dat je met voeding en beweging best veel kan bereiken.

En dan wil ik het ook nog eens het liefst zonder, of met een minimum aan, medicijnen. De dagelijkse dosis amitriptyline is nu verlaagd omdat ik zoveel last van bijwerkingen heb. Helaas merk ik nu na een paar dagen al dat de pijnen weer erger worden.

Op zoek naar andere antwoorden dus en heel veel rekening houden met wat ik doe en laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.