Familie

Mijn opa en oma en hun 13 kinderen in 1951
Mijn opa en oma en hun 13 kinderen in 1951

Ik heb een grote familie, de ouders van mijn moeder hadden 7 kinderen en die van mijn vader maar liefst 13, voor die tijd normale katholieke gezinnen in het zuiden van het land.

Toch ken en zie ik niet veel familieleden, een paar die meelopen met het wandelclubje en sporadisch op een verjaardag van mijn ouders. Bovendien waren mijn broer en ik bijna de jongste kleinkinderen aan mijn vaders kant en op jonge leeftijd is een paar jaar verschil al gauw een onoverbrugbare kloof. Maar hoe ouder je wordt hoe smaller die kloof.

Dat bleek wel toen ik afgelopen weekend een familiereünie had. De vorige was 11 jaar geleden en de meeste mensen heb ik in de tussenliggende jaren niet gezien. En zij mij niet. Maar van alle kanten kwamen mensen op mij af om me te begroeten en te feliciteren met mijn verjaardag. Het enige antwoord wat ik had was: dankjewel maar wie ben jij dan? En van wie ben jij er een?

Mijn vaders familie in 2004
Mijn vaders familie in 2004

Verschillen van 10, 15 jaar vielen helemaal weg, ik stond ineens op gelijke voet met tientallen anderen van mijn generatie. En hoewel ze vreemden leken kenden de meeste mij wel. Ik voelde me opgenomen in een groep alsof ik ineens allemaal vrienden erbij kreeg. Een soort facebook maar dan anders omdat ik met deze mensen wel verbonden ben, door bloed en genen, door herinneringen en gedeelde ervaringen. En het voelde goed. En helemaal passend in mijn nieuwe streven meerdere vriendschappen te onderhouden in plaats van één relatie.

Ik zei het al eerder, ik ben aan het veranderen en blijkbaar zien anderen dat ook. Ik word opener, zelfbewuster, makkelijker in de omgang. Mijn leven wordt er rijker van. En ook dat voelt goed.

2 gedachten over “Familie”

  1. Leuk, zomaar moeiteloos vrienden en vriendinnen erbij! Zoiets heb ik ook. Vooral leuk om met ze over vroeger te praten. daardoor voel ik me meer verbonden met mijn (de) geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.