Fact free radio

Ik ben een slechte slaper, een nachtbraker tegen wil en dank. En in het donker, ’s nachts alleen in bed, gaat het spoken in mijn hoofd. Meer en donkerder dan de ‘normale’ dagelijkse kermis van spinsels en bedenksels, geniale invallen en nooit aflatende piekeritis. Vaak probeer ik dit onder controle te krijgen door naar de radio te luisteren. Mezelf af te leiden door geneuzel op de achtergrond.

De radio, het hedendaagse equivalent van het geruststellende geroezemoes van stamgenoten rond het kampvuur. Op zachte toon gesproken woorden liefst, geen muziek en geen sport, dat is me te onrustig. Met het oog op morgen voor als het inslapen niet lukt. En Nachtzuster, Zwarte Prietpraat, Nooit meer slapen, Wat het daglicht niet verdragen kan, Focus en hoorspelen als ik midden in de nacht wakker wordt. Voor als ik vroeg in de ochtend wakker word/lig is er Gaan.

Een aantal van deze programma’s zijn bedoeld om luisteraars te laten meedoen. Om vragen te stellen of antwoorden te geven bij Nachtzuster, of om meningen te geven over bepaalde onderwerpen zoals bij Gaan. De laatste tijd valt me steeds meer op dat mensen weinig weten, geen of verkeerde informatie geven of met grote stelligheid onbenulligheden verkondigen. Normaal gesproken was een presentator wel enigszins op de hoogte en kon de grootste onzin weerleggen. Of in ieder geval tegenspreken.

Tegenwoordig lijkt het echter steeds vaker alsof die presentatoren ook weinig weten. Misschien hoeven ze niet alles te weten, natuurlijk hoeven ze niet alles te weten! maar niet weten wie Jules Verne is, dat de uitlopers van ui en knoflook niet giftig zijn, dat microplastic een restant van plastic afval is, zijn geen hele ingewikkelde zaken. Misschien is het nog te vroeg/te hoog gegrepen dat mensen het verschil weten tussen transmensen en interseksuele mensen, maar Google het anders even. En een presentator die het recht op vrije meningsuiting gebruikt om goed te praten dat mannen vrouwen seksistisch aanspreken op straat is op zijn minst belachelijk bezig.

Van deze dingen word ik onrustig en dat was nou net niet de bedoeling. Soms bekruipt me de neiging ook te gaan bellen of appen of smsen of op wat voor manier je je dan ook maar kan mengen hierin maar ik vermoed dat dat niet helpt. Mij in ieder geval niet helpt. Alleen maar de onrust verergert, de kans op slaap vermindert.

Dus de radio uitzetten, tot rust proberen te komen en een boek lezen is wat ik dan meestal doe. Maar dat is toch anders. Ik val er minder snel van in slaap. Voordeel is wel dat ik meer te weten kom en meer boeken gelezen krijg.

En zo heeft elk nadeel weer een voordeel.

Een gedachte over “Fact free radio”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.