Duurzame oplossingen of meer problemen

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat er in het afgelopen jaar (2016) 29,7 miljoen hectare aan bos verloren gegaan, een record. Dit is 7 keer de oppervlakte van Nederland of ruim 9 keer die van België. Een stijging van 51% ten opzichte van 2015. De oorzaken? Bosbranden door extreme hitte en droogte en de kap voor land- en mijnbouw.

deforestation due to mining
deforestation due to mining

Grotendeels dus direct en/of indirect veroorzaakt door de mens. De mens die steeds meer wil en denkt nodig te hebben, die daarnaast alles weer achteloos weggooit voor een nieuw speeltje. Duurzaamheid speelt daarbij maar voor heel weinig mensen echt een rol. De (schijnheilige?) hoop van de massa, de politiek en het bedrijfsleven is gericht op duurzame energie. Daarmee zullen we weer een mooie schone wereld creëren zonder dat we aan comfort in hoeven te leveren.

Maar dat kan natuurlijk niet. Mijn onderbuik zegt al jaren dat we met windmolens en elektrische auto’s de wereld, het milieu, de mensheid niet gaan redden. Onderbuik omdat ik geen wetenschapper ben, niet iemand die de precieze getalletjes en feiten op een rij heeft maar gewoon iemand die alles met een redelijk gezond verstand logisch probeert te verklaren.

diepzeemijnbouwmachines foto Volkskrant 9-9-2017
diepzeemijnbouwmachines foto Volkskrant 9-9-2017
lanthaan foto wikipedia
lanthaan foto wikipedia

En ik werd weer bevestigd in mijn denken want  ik las net in de Volkskrant van afgelopen 9 september  dat er een nieuwe vorm van mijnbouw klaarstaat. Op de bodem van de oceaan gaan machines aan de slag om zeldzame metalen te winnen. In de vrijwel onaangetaste diepzee (waar de vissersvloten met hun bodemvernielende technieken blijkbaar nog niet geweest zijn). En wat gaan ze daar onder andere, naast koper, nikkel en goud voor batterijen, motoren en zo, halen: lanthaan voor de accu’s van elektrische auto’s en neodymium voor windmolens. Ja, ja lekker duurzaam. Not!

neodymium
neodymium

Mijn stelling is dat elke technologische oplossing voor een probleem alleen maar tot meer en grotere problemen leidt.  Ik heb geen oplossingen, of ja ik heb ze misschien wel maar ik kan ze in mijn eentje niet uitvoeren. Het enige dat ik kan doen is proberen mensen aan het denken te zetten, informatie te verspreiden en mijn eigen leven zoveel mogelijk leiden zoals ik denk dat goed is voor mij en mijn, hele ruime, omgeving. Bij deze dus.

https://nieuws.vtm.be/buitenland/recordhoeveelheid-bos-verdwenen

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/van-wetenschap-tot-industrie-interesse-in-diepzeemijnbouw-neemt-toe~a4515677/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.