De wonderbaarlijke wereld van de bijverschijnselen

Zoals mijn trouwe volgers al weten slik ik amitriptyline vanwege zijn bijverschijnselen. Het is een antidepressivum dat gegeven wordt aan mensen met fibromyalgie omdat het helpt tegen pijn en om beter te slapen.

Zo werkt het bij mij ook alleen moest ik een steeds sterkere dosis gaan slikken omdat het steeds minder ging helpen. Maar andere, veel minder fijne, bijwerkingen werden steeds erger: restless legs en arms, doof gevoel in mijn mond en verstopping.

Omdat de fijne bijwerkingen steeds minder werden maar de vervelende steeds sterker heb ik in samenspraak met mijn huisarts besloten de dosis te verlagen. Ook omdat ik het liefst helemaal niets zou slikken.

De pijn werd, zoals verwacht, meteen erger maar het slapen gaat sindsdien stukken beter! Dat had helemaal niemand verwacht. Ik ben er heel blij mee, slaap al mijn hele leven slecht en weinig maar nu slaap ik 8 of 9 uur vrijwel aan een stuk. Dat is lekker. Maar ik word er wel moe van, dat is wel minder. Het blijven altijd lastige afwegingen, de pijn erger maar slapen beter, wat is het beste?

kabouter in boomspinaziebos
kabouter in boomspinaziebos

In de permacultuur maak je ook gebruik van bijverschijnselen, (de functies die een plant of ander element heeft naast zijn hoofdfunctie). Principe 14: elk element vervult meerdere functies. Meestal weet je die en daarom gebruik je een element ook bewust. In mijn tuin staat nog een metershoge boomspinazie, de anderen heb ik gekapt en gemulcht maar deze ene laat ik staan om het zaad te laten rijpen.

Elke ochtend zie ik nu dat er vogeltjes in zitten, musjes en meesjes die lijken te snoepen van de plant of van beestjes die er op zitten. Omdat ik vogels in de tuin niet alleen nuttig maar ook erg grappig vind (ik wou eigenlijk gezellig zeggen maar daar heb ik iets tegen, dat komt nog wel aan de orde) ben ik hier heel blij mee. Weer een nieuw bijverschijnsel van deze plant ontdekt.

Een gedachte over “De wonderbaarlijke wereld van de bijverschijnselen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.