De macht – Naomi Alderman

‘Waarom hebben ze het gedaan?’
‘Omdat het kon.’

De macht - Naomi Alderman
De macht – Naomi Alderman

In dit boek van Naomi Alderman worden de rollen van vrouwen en mannen in de maatschappij omgedraaid en uiteraard was ik nieuwsgierig naar hoe de schrijfster dit aan zou pakken, gemakzucht ligt op de loer bij zo’n thema.

De macht is een verhaal over een wereld waarin vrouwen een kracht en dus de daarbij horende,  vanzelfsprekend lijkende, macht krijgen. Er van uitgaande dat in onze wereld de mannen het voor het zeggen hebben omdat ze, algemeen gesproken, lichamelijk sterker zijn dan vrouwen. Ik denk dat dat inderdaad zo is.

Een wereld waarin het niet langer de vrouwen zijn die zich slecht op hun gemak voelen als ze zich in het donker alleen op straat begeven. Welke vrouw zou niet willen dat (witte, hetero, cis) mannen ook eens weten hoe dat voelt?

Een boek vol complottheorieën, actueel aandoende situaties en spannende acties. Maar ook een boek dat wringt en schuurt en dat je aan het denken zet, dat ik soms in een hoek wilde gooien omdat ik het er niet mee eens was of ik het inderdaad te gemakkelijk vond maar dat ik toch verder wilde lezen. Soms leek het geschreven voor of door de antifeministische men’s rights movement. Soms vond ik het lachwekkend simpel maar steeds bleef ik toch verder lezen. Aan het slot zat er nog een aardige draai aan.

Kortom een boek dat weerstand oproept, je aan het denken zet, verrast en ook nog eens vlot leest, wie wil dat nou niet lezen, of schrijven.

En uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wie door wie gepiepeld wordt.

p.s. Lees meer over de manosphere in het verhelderende artikel van 19 april 2017 in De Groene Amsterdammer van Marian Donner.
In de manosphere
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.