Be Prepared

Tijdens een rondje door de stad, biomarkt, bibliotheek, boekhandel, werd ik aangesproken door een vrouw die ik wel vaker tegen kom. Ze vroeg me of ik haar kon helpen met wat geld voor de nachtopvang. Normaal gesproken verkoopt ze de daklozenkrant maar dat wordt steeds moeilijker omdat er bijna geen mensen meer zijn die nog contant geld op zak hebben. Daklozenkrantverkopers zijn over het algemeen niet uitgerust met mobiele pinapparaten dus daar ontstaat een probleem.

Ik gaf haar een paar losse euro’s die ik altijd speciaal voor deze gelegenheden in mijn zak heb zitten. Ik weet wat het is om geen geld te hebben, om niet te weten waar je vanavond slaapt, om honger te hebben. Al ben ik nooit in dezelfde omstandigheden geweest als deze vrouw en vele anderen. Maar ik heb genoeg gezien en meegemaakt om te weten dat mensen pas bedelen als alle andere opties weg zijn. Het is niet iets wat je makkelijk doet.

geldboom
geldboom

In de boekhandel waar ik werk valt af en toe het pinapparaat uit. Veel klanten kunnen daarom niet afrekenen en gaan onverrichter zaken naar een andere winkel of op zoek naar een flappentap die het nog doet.

Het zijn maar een paar voorbeelden van de problemen die nog gaan komen door de steeds verder om zich heen grijpende elektronische revolutie.

expect the unexpected
expect the unexpected

In een speciaal blikje bewaar ik een kleine hoeveelheid contant geld voor noodgevallen. Je hoeft geen complotdenker te zijn om te weten dat het contant geld afgeschaft gaat worden nadat de rente op de bank negatief wordt. Ik ben benieuwd hoe de hoge heren en dames dan met bovenstaande omstandigheden om denken te gaan. Waarschijnlijk denken ze daar niet aan, gewend als ze zijn te denken dat zij onfeilbaar zijn, dat systemen onfeilbaar zijn. Een mens kan zijn neus heel vaak stoten en toch niets leren.

Ik ben een prepper* light. Ik vertrouw niet op systemen maar wel op kennis en ervaring. Dat is waar ik in investeer. En in gereedschap en gezondheid. Om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen, van medicijnen en drugs, van elektriciteit en brandstof. Een goede fiets is gereedschap, die kan meer waard zijn dan een auto.

prepper
prepper

Ik wil weten waar ik voedsel kan vinden, hoe ik een schuilplek maak. Ik heb gereedschap waarmee ik alles kan maken wat nodig zal zijn. Een verzameling boeken om te lezen en studeren. En ik houd nog steeds een klein bedrag aan contant geld achter. Je weet immers nooit hoe het verder zal gaan.

  • Een Prepper is iemand die zich actief voorbereid (van “prepare” in het Engels) op mogelijke verstoringen in sociale, financiële, politieke en/of ecologische zin. Preppers streven een zo groot mogelijke zelfvoorzienendheid na – met voedselvoorraden, ruilmiddelen, gereedschappen en (medische) hulpmiddelen – om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de staat of gevestigde orde als een crisis zich voordoet. Het fenomeen preppers is opgekomen in 2008 als gevolg van de wereldwijde financiële banken crisis. Preppers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.